Utanför SVT i Stockholm och SR i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT, Hasse Holmberg/TT

Minskat förtroende för public service

Vår reporter Jens Möller om undersökningen
1:15 min

Allmänhetens förtroende för Sveriges Radio och Sveriges Television sjunker, visar en ny undersökning.

Sedan 1997 har MedieAkademin publicerat sin årliga Förtroendebarometer. Där uppger 1 200 personer hur mycket de litar på företag, medier, samhällsinstitutioner, politiska partier och vissa andra organisationer.

Systembolaget toppar årets Förtroendebarometer, medan Sveriges Radio har fallit från delad förstaplats till nummer tre på listan.

Förra året var det 70 procent som uppgav att de hade mycket eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio. I årets undersökning har det sjunkit till 64 procent.

Andelen som i hög grad litar på Sveriges Television har minskat från 66 till 60 procent.

Även polisen, sjukvården och Svenska Kyrkan har förlorat mycket förtroende det senaste året, enligt den nya undersökningen.

När det gäller politiska partier har förtroendet för Moderaterna rasat från 34 till 22 procent, medan Centerpartiet har ökat i nästan lika stor grad. För övriga partier är förändringen ganska liten.

MedieAkademins förtroendebarometer är sammanställd av Göteborgs universitet och TNS-Sifo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".