En man med maskerat ansikte sitter på huk framför en skål med maskerat innehåll.
Polisen hittade bilderna i mannens mobil.

Hovrätten skärper straffet för krigsförbrytare

Kammaråklagaren: "En bra dom"
1:24 min

Hovrätten skärper straffet för den man som dömts för krigsförbrytelse efter att ha poserat med skändade kroppar.

I december förra året dömdes den 24-årige mannen av Blekinge tingsrätt till sex månaders fängelse för krigsförbrytelse efter att ha poserat på bild bredvid döda kroppar och avhuggna huvuden i Irak. 

Nio månader
Men åklagaren ville se ett tuffare straff och överklagade till hovrätten, som nu skärper straffet till nio månaders fängelse. 

När det gäller straffansvar för krigsförbrytelse så krävs det att någon förnedrar, nedvärderar eller utsätter en person för en behandling som utgör ett skändande av den personliga värdigheten, något som alltså även Hovrätten tycker att mannen har gjort sig skyldig till. 

Räknar in segergester
Till skillnad från tingsrätten fäller dock hovrätten mannen för alla bilderna. De anser att det "inte går att bortse från att den typ av segergester eller glädjeyttringar som mannen gjort på bild, kan utgöra en straffbar krigsförbrytelse", något som bidrar till det skärpta straffet.  

Kammaråklagare Hanna Lemoine tycker att domen är bra, även om hon hade yrkat på ett längre straff än de nio månaderna. 

– Det blev en skärpning och det viktigaste i domen är att hovrätten anser att alla bilderna anses vara kränkande, och inte bara vissa som tingsrätten, säger hon. 

Första i sitt slag
Lemoine berättar också att detta är den första domen för krigsbrott i Sverige gällande just posering invid döda kroppar. 

"Många rättegångar att vänta"
– Om det är en krigsförbrytelse att ställa sin fot mot en död persons huvud, eller sitt vapen mot någons bröstkorg eller tittar in i kameran och pekar mot en död kropp, ja då blir det nog många rättegångar om krigsbrott framöver, säger Björn Lindmar, mannens advokat.

Den dömde mannen menade att han blev tvingad att posera på bilderna.

Mannen som bor i nordöstra Skåne greps och fälldes för ett rån i Karlskrona förra våren och det var när polisen gick igenom hans mobiltelefon som bilderna hittades. För rånet dömdes han i juli 2016 till fängelse i tre år och sex månader.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".