Två bilder, en på Anna Wallin och en på en grön soptunna.
Anna Wallin får ta emot lyssnarnas soptips. Foto: Privat, Sveriges Radio.

Vägning av brännbara sopor kan införas i Karlskrona

"Vi tittar på det här med viktbaserad prislista"
2:37 min

När vi igår rapporterade om återvinningen i Karlskrona så rasade det in förslag från er lyssnare om hur den kunde göras smidigare. Vi lät Affärsverken höra dem.

Vi lät Anna Wallin som är marknadschef på kommunala Affärsverken, kommentera de förslag som ni lyssnare ringde in eller skrev på vår Facebooksida efter gårdagens rapportering om sopsortering i Karlskrona.

Förslag 1:
Inför flerfackstunnor istället för bara två olika tunnor, så att man slipper åka iväg med så mycket. 

Anna Wallin: 
– Vi kommer att utreda hela systemet under detta året. Flerfack har redan införts i Ronneby och det är bra. Men det är en ganska stor investeringskostnad som måste utredas. 

Förslag 2:
Ta betalt efter hur mycket det brännbara avfallet väger. Det kan få fler att sortera rätt. 

Anna Wallin:
 – Det är ett jättebra förslag som vi vill titta på! Idag är kärlen redan taggade till en viss adress och det som skulle behöva kompletteras med är i så fall en våg.  

Förslag 3:
Inför bättre kontroll vid tömningen för att undvika fusk. 

Anna Wallin: 
 – Ibland är det uppenbart, som när det skramlar av glas i det brännbara. Då tar vi kontakt med den personen. Men vi har inte möjlighet att gräva i varje påse.

Förslag 4: 
De bruna påsarna för matavfall är värdelös och läcker igenom direkt. Kan ni införa en biologiskt nedbrytbar plastkasse istället?

Anna Wallin:
– Vi har just bytt tillverkare av papperspåsar och hoppas att den andra varianten ska hålla bättre. Men testa gärna att lägga lite papper i botten, eller använd dubbla. 

Förslag 5:
Containrarna vid stationerna är ju alltid fulla. Kan man inte tömma oftare runt storhelger? 

Anna Wallin:
– Vi rapporterar varje dag hur full varje tunna är och utifrån det får vi ett tömningsschema som vi sen inte kan styra så mycket över. 

Förslag 6:
Gör öppningarna i containrarna större!

Anna Wallin:
– Det kan vi inte, för då slänger folk fel saker. Såna saker som ska köras till exempelvis Bubbetorp. Det finns också en skerhetsaspekt, ingen människa ska kunna hoppa in i dem. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".