Kor som springer i en hage.
1 av 2
I morgon är det dags för korna på Björketorps gård att komma ut. Foto: Varfjell, Fredrik
Per Brunberg
2 av 2
Foto: Mikaela Rehn/Sveriges Radio

Ystra kossor släpps ut på bete

I helgen öppnas dörrarna till Sveriges ladugårdar och på påskdagen släpps de första kossorna ut på grönbete på Björketorps gård utanför Ronneby.

På Björketorps gård har mjölkbonden Per Brunberg arrangerat kosläpp sedan 1990-talet. De första i mindre skala, men nu lockar hans glada kor tusentals vuxna och barn.

– Den första gången jag släppte för publik var inför en hänförd dam som cyklade förbi gården första maj 1993. Hon sade att de var det underbaraste hon sett, säger Per Brunberg.

Mindre stressade
I en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Arla säger hälften av alla tillfrågade föräldrar att deras barn inte har besökt en bondgård under året. Ännu fler uppger att de vill vara ute mer i naturen tillsammans med sina barn.

Många upplever också att de känner sig mindre stressade när de är ute i naturen.

– Det finns inte någonting som är så bra som att växa upp med djur. Jag är övertygad om att djur och människor får varandra att må bra, titta bara vad som händer när man släpper in en katt på ett äldreboende, säger Per Brunberg.

Matens ursprung
Kosläppen innebär också att barn och vuxna får se var maten i affären kommer ifrån, hur djuren har det och hur arbetet på en gård går till.

På Björketorp är över 50 personer engagerade släppet för att så många besökare som möjligt ska kunna få titta in i de öppna stallarna.

– För inte så länge sedan hade de flesta av oss en farmor på landet som man åkte till på sommarlovet. Så är det inte i dag och kunskapen om livet på gården har sjunkit. Men jag berättar gärna, maten är en viktig del av våra liv, säger Per Brunberg.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".