Saab Kockums i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Tio gymnasielever har varje år möjligheten att börja en lärlingsutbildning på varvet i Karlskrona. Tre dagar i veckan går de med en handledare och arbetar med skarpa uppgifter. Alla som fullföljer utbildningen är välkomna att fortsätta arbeta efter sin gymnasieexamen. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

Lärlingsplatser ska ge flera hundra jobb

"Det fungerar väldigt bra"
1:08 min

23 lärlingar är i gång innanför varvsmurarna i Karlskrona. Alla får jobb efter avslutad utbildning och både Karlskrona kommun och Saab Kockums är nöjda.

Sedan 2015 har Karlskrona kommun och Saab Kockums samarbetat om lärlingsplatser till gymnasieelever. Företaget kan ta tio nya lärlingar varje år. Just nu är 23 lärlingar igång, vilket betyder att de under sin treåriga gymnasieutbildning varje vecka går två dagar i skola och arbetar tre dagar på varvsområdet i Karlskrona.

– Det fungerar väldigt bra tycker jag, vi kan också lägga till högskoleförberedande ämnen. Med min handledare är jag med och jobbar med riktiga arbeten. Jag har lagt alla svetsprover för den nya ubåten så jag kan få vara med och jobba med den, säger Martin Petersson, en av eleverna på utbildningen.

Ser ett långsiktigt behov
För den verksamhet som bedrivs på varvet i Karlskrona finns ett långsiktigt behov på både tjänstemannasidan och verkstadssidan. Det handlar om bland annat om ingenjörer, svetsare, elektriker och mekaniker.

– I år kommer vi att rekrytera ungefär 100 personer och i samma omfattning under 2018 och 2019. Lärlingsprogrammet är ett mycket bra sätt för oss att hjälpa till att utbilda för att vi kan kunna bedriva vår verksamhet på rätt sätt, säger Anders Claesson platschef på Saab Kockums i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".