Reglerna för bredbandutbyggnad på landsbygden görs om. Foto: Monika Titor/SR
Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Karlskrona kommun vill bygga fiber till alla

"Viktigt att hoppa på tåget"
3:26 min

Alla i Karlskrona kommun ska erbjudas fiber till sin fastighet – oavsett hur långt ut på landsbygden man bor.

För ett år sen satte Karlskrona kommun ett mål att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till bredband år 2020. Nu är ett ärende på väg upp till kommunstyrelsen där målet är satt till 100 procent på samma tid. 

– Målet är hundra procent. Sen kanske vi har en ö där det bor en person, då kanske vi inte drar fiber utan hittar en smartare lösning, men i princip, säger kommundirektören Carl-Martin Lanér. 

Ni har 59 procent täckning nu och det är tre år kvar, kommer ni verkligen att hinna det?

– Nej, men säg att vi lyckas fram till år 2022. Då har vi gjort ett jättebra jobb. Man kan säga att vi spänner bågen här, säger Carl-Martin Lanér. 

Just nu går bredbandsutbyggnaden i centrala Karlskrona i ganska högt tempo. Men på landsbygden ser det annorlunda ut. Där har bara ungefär var tionde hushåll fiber in i huset.

– Barn på landsbygden vill också spela sina spel och göra sin läxor med hjälp av datorn. Och vi behöver mer bredband på landsbygden då hemtjänsten ska använda internet mer, säger Birgitta Jonasson, landsbygdsutvecklare på Karlskrona kommun. 

– Bredband är en förutsättning för att bo kvar på landsbygden som vi gör idag, säger Birgitta Jonasson.

Karlskrona kommun har öronmärkt en kvarts miljard kronor de närmsta åren för att dra bredband men de pengarna räcker bara till det gamla målet – 90 procent bredbandsutbyggnad.

Så antingen får privata aktörer gå in och bygga den sista biten för att nå hundra procent. Eller så krävs ännu mer kommunala pengar för att nå det här målet.

– Vi säljer fastigheter för att kunna investera. Sen finns också privata aktörer som bygger bredband och det tror jag att vi kommer att se här också, säger Carl-Martin Lanér. 

Kostnaden för varje hushåll att ansluta sig till fibernätet kommer att ligga runt 20 000 kronor med en möjlighet att få en avbetalningsplan. Däremot blir det dyrare för den som väljer att ansluta sig vid ett senare tillfälle.

– Sitter man idag med ett mobilt bredband som man är hyfsat nöjd med så kanske man inte tror att man behöver bredband. Men teknikutvecklingen de senaste åren har ju visat att det går ruskigt fort, säger Birgitta Jonasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".