Läkaren Christian Fabricius ska lyssna med stetoskop på patienten Jan-Olof.
Läkaren Christian Fabricius hemma hos sin patient Jan-Olof. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Många fördelar med landstingets läkarbil

"Jag får en klar bild av patienten"
1:13 min

Försöket i Ronneby med en läkarbil som åker hem till patienter har fallit väl ut och försöket har nu utökats till tre vårdcentraler i Karlskrona.

Och det kommer att bli ännu vanligare, tror läkaren Christian Fabricius.

Det finns många vinster med det här sättet att arbeta menar han och hans patient Jan-Olof håller med.

– Det är toppen för det underlättar rent praktiskt. Annars får min fru köra mig i stolen, och hon är inte bra i benen, säger han.

Viktig information
Och Christian Fabricius säger att hembesöket i sig ger mycket information om patienten.

– Man kan se hur de har det. Jag kan se att de kan förflytta sig, jag kan se svårigheter och möjligheter i deras boende, jag träffar anhöriga och oftast individer från hemtjänsten och hemsjukvården och får därmed en total och klar bild av hur patienten har det utan att behöva fråga en massa, säger han.

Kommer att växa
Att den här vårdtypen, med läkare som åker hem till patienten, är något vi kommer att få se mera av, är han övertygad om.

– Det kommer absolut att växa och det gör det redan. Vi vet att i hela landet gör man redan den här typen av verksamheter och man planerar dem på många fler ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".