Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nattlig räd mot olagliga bilar

"Det kan vara sönderrostade balkar, dåliga bromsar med mera"
3:16 min
En bil på en bärgningsbil.
1 av 3
En olaglig bil beslagtags under natten, sammanlagt har Karlskrona nu tagit 50 stycken. Foto: Karlskrona kommun.
Johan Lindh, trafikingenjör i Karlskrona kommun.
2 av 3
Trafikingenjör Johan Lindh är kritisk till lagen och vill se flera förändringar. Foto: André Kvist/Sveriges Radio
Två personer bärgar en bil.
3 av 3
En utav de 15 bilar som under natten beslagtogs. Foto: Karlskrona kommun.

Under en nattlig räd beslagtog Karlskrona kommun 15 bilar som har körförbud, är avställda eller tillhör bilmålvakter. Ett krafttag mot farliga fordon för säkerheten .

Natten mellan torsdag och fredag i förra veckan genomförde Karlskrona kommun tillslag mot olagliga bilar. Klockan 06.00 på morgonen hade de forslat bort 15 stycken.

– De har varit avställda med körförbud men rullat runt så det är en stor vinst det vi har gjort, säger Johan Lindh, trafikingenjör på Karlskrona kommun.

Spaningsarbete under längre tid
Detta är inte de första bilarna som kommunen tar hand om i år. Så här långt har de beslagtagit 50 stycken. Och det var en välplanerad räd som utfördes, berättar Johan Lindh. 

– Vi har under en längre tid följt upp dessa fordon, sett dem ute och kartlagt dem. För att sedan kunna ta och få väck bilarna från våra gator.

Dessa fordon är ofta i väldigt dåligt skick och ska inte vara ute på våra gator.

Utöver att bilarna tar plats så utgör de en fara för allmänheten. Framförallt de som tillhör så kallade bilmålvakter. Personer som är registrerade som ägare men inte brukar fordonet själva.

– Dessa fordon är ofta i väldigt dåligt skick och ska inte vara ute på våra gator. Det kan vara sönderrostade balkar, dåliga bromsar med mera. Detta har med trafiksäkerheten att göra, säger Johan Lindh.

För en månad sedan inträffade en krock i Karlshamn då en fyraåring satt i en av bilarna. Den andra bilen väjde inte i korsningen och föraren flydde från platsen, bilen ägdes av en bilmålvakt och identiteten på föraren blir därmed svår att ta reda på.  

– Det är ett stort problem och det kan bli problem vid olyckor. Brukaren kanske inte är lämplig att framföra fordonet och fordonet kanske inte är i bästa skick. 

Vill se lagändring
I slutet av maj kommer samtliga trafikansvariga i Blekinges kommuner att mötas för att utbyta erfarenheter och diskutera problematiken. De stöttas av polisen i arbetet.

Lagen gynnar idag de kriminella, för det är en kriminell verksamhet bakom detta.

Johan Lindh anser dock att lagen för att omhänderta fordon bristfällig. Han och hans kollega har därför lämnat in förslag på ändringar till regeringskansliet. Deras förhoppning är att det ska bli enklare att beslagta fordon.

– Lagen gynnar idag de kriminella, för det är en kriminell verksamhet bakom detta. Det är viktigt att Transportstyrelsen, departementen tar tag i det här, säger Johan Lindh.

Bland annat vill de korta tidslängden de kan hålla fordon innan skrotning. Och göra gemensam sak av privat och kommunal mark för att underlätta arbetet med att beslagta.

– Att jobba efter den lagen vi har idag, den är tandlös, då kommer vi trampa vatten.

Viktigt att känna trygghet
Just nu spanar kommunen på ytterligare 28 fordon som de vet är olagliga. Arbetet med att få bort olagliga bilar från vägarna fortsätter.

– Vi kommer inte ge oss! De här bilarna ska inte vara ute och rulla, det är en viktig bit för att kommuninvånare ska känna sig säkra och trygga, säger Johan Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".