Närbild på Annicka Engblom. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
1 av 2
Annicka Engblom. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

Karlskronapolitiker bakom ny flaggdag

"Det är dessutom en hjärtesak"
1:09 min

Svenska soldater som varit i krig kan få en egen flaggdag. Bland annat riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) i Karlskrona ligger bakom förslaget som nu ser ut att bli verklighet.

Den 29 maj firas veterandagen för att hedra all personal som deltagit i militära insatser å Sveriges vägnar. Nu verkar det alltså även bli en allmän flaggdag.

– Det är en moralisk fråga tycker jag för oss som sitter i riksdagen och ytterst trycker på knappen för att skicka i väg dessa kvinnor och män på farliga uppdrag, säger Annicka Engblom (M).

Det har varit några intensiva veckor av förhandlingar.

Det är ovanligt att nya flaggdagar införs i Sverige. Alltså dagar då vi nationellt hissar flaggan på hel stång. Men efter lång tid och många diskussioner har förslaget nu en bred majoritet i riksdagen.

Lång process
– Det har varit några intensiva veckor av förhandlingar, från början fanns det ju ingen majoritet för förslaget, säger Annicka Engblom.

Det lär dock inte bli i år som flaggorna runt om i landet vajar för första gången den 29 maj. Nästa vecka tas beslut i riksdagen och efter det väntar en lång process innan Regeringen lagstadgat den nya flaggdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".