Skylt för Region Blekinge och ett kontrakt underskrivet gällande en av dessa rekryteringar.
Foto: André Kvist/Sveriges Radio

Bröt mot lagen när anhörig anställdes

"Grovt jäv skulle jag säga. Odiskutabelt att det är en jävsituation"
5:22 min

Juridiska experter säger att Region Blekinge har brutit mot lagen om jäv i en rekryteringsprocess med närstående. Regionen menar att de har gjort rätt.

Den senaste tiden har Region Blekinge gjort två rekryteringar där problematik kring jäv har upptäckts.

I ett av fallen gäller det ett äkta par. Då har den ena partnern varit direkt delaktig i rekryteringsprocessen. Bland annat som kontaktperson till positionen och även intervjuat fyra potentiella kandidater till positionen. Strax innan hens partner skulle intervjuas. Det visar P4 Blekinges granskning. I slutändan fick den äkta hälften jobbet. 

Odiskutabelt att det är en jävsituation

– Det är ganska grovt jäv skulle jag säga. Odiskutabelt att det är en jävsituation och då måste man hantera saken på det sättet, så här har man varit med alldeles alldeles för länge, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Region Blekinge förnekar att fel begåtts
I fallet med det gifta paret säger Region Blekinge att de har vidtagit åtgärder för att jäv inte skulle förekomma vid rekryteringen av den tidsbegränsad anställningen.

Vi kände att vi måste göra detta för att säkerställa att processen blir bra

– Det hade varit det om personen hade genomfört rekryteringen. Men nu uppmärksammade vi att det var ett problem. Då plockade vi bort ansvaret för rekryteringen från denna person till en annan. Sedan gjorde två andra medarbetare en ny bedömning av urvalet. Därefter fick en extern konsult utföra tester, säger Johan Holmgren, informationschef på Region Blekinge.

– Vi gjorde det för att vi kände att vi måste göra detta för att säkerställa att processen blir bra.

Brutit mot lagstiftningen
Docent Bengt Lundell i offentlig rätt vid Lunds universitet menar på att detta inte är tillräckliga åtgärder för att undvika jäv.

– När man då deltar i till exempel intervjuer och liknande, då medverkar man i processen och det är inte i enlighet med lagstiftningen, säger han.

Det finns en vanlig missuppfattning att jävsreglerna bara gäller själva beslutsfattandet

Region Blekinge borde ha tagit bort ansvaret så fort som det blev känt att en närstående hade sökt positionen. De som handlägger ärendet ska inte ha någon koppling till de sökande.

– Det finns en vanlig missuppfattning att jävsreglerna bara gäller själva beslutsfattandet men så är det inte! Utan det är hela ärendet som omfattas av jävsreglerna, säger Olle Lundin. 

Litet län med få sökande ingen ursäkt 
31 personer sökta den fasta tjänst som nyss nämnts. 52 stycken sökte visstidsanställningen i början av texten. Region Blekinge anser att de har gjort ett föredömligt arbete för att undvika jäv.

Nära relationer och ett litet län som Blekinge gör att denna problematik är vanlig menar dem på. 

Våra svenska jävsregler är väldigt generösa

– Det här händer ju hela tiden. Det gäller att ha koll på processerna speciellt om man är en väldigt liten organisation då är man ännu mer beroende av en bra process så man inte hamnar i sådana situationer, säger Johan Holmgren. 

Men även om Blekinge kan vara mer utsatt just på grund av denna anledning så är det inte en legitim rättslig ursäkt enligt professor Olle Lundin.

– Våra svenska jävsregler är väldigt generösa just därför att vi är ett väldigt glesbefolkat land. Så den faktorn har vi redan beaktat. Det förändrar ingenting alls i rättslig mening, säger han.

Personer som sökta och fick anställning har inte gjort något brottsligt. Det blir väldigt sällan något straff för jäv. Vanligtvis hanteras det internt. 

Så säger lagen

Kommunallagens 6 kapitel, 25-26 § säger att en förtroendevald eller anställd hos kommun eller landstig är jävig om:

Saken angår honom själv eller make, sambo, föräldrar, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller närstående.

Han eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång.

En anställd som är jävig i ett ärende får inte delta eller närvara vid handläggningen av ärendet. 

Källa: Kommunallagen 1991:900

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".