Närbild på Johanna Duhlaku, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Karlskrona
Johanna Duhlaku, tillförordnad enhetschef på Migrationsverket i Karlskrona, säger att man gör en utredning om en asylsökande har särskilda behov. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

"Självklart ska utsatta få byta rum"

RFSL: Det är jätteviktigt att alla boenden har utbildad personal
3:51 min

RFSL i Blekinge tycker att det är dags för södra Sverige att öppna ett asylboende som är certifierat i HBTQ-frågor.

I morse berättade vi att transpersoner och homosexuella som blivit trakasserade av andra boende på ett asylboende i Kyrkhult, fått rådet av personalen att tona ner sin sexuella läggning. Nicklas Olsson är ordförande för RFSL Blekinge.

– Det låter fruktansvärt hemskt att personal på svenska asylboenden använder sådana uttryck och rekommenderar sina boende att förändra sitt beteende just när det gäller en sådan sak, säger han.

Särskilda behov
Johanna Duhlaku, tillförordnad enhetschef för Migrationsverket Blekinge säger att det görs en utredning på alla asylsökande som har särskilda behov.

– Det är ju tråkigt att inte ha blivit väl mottagen av personalen. När sådana saker kommer till vår kännedom så gör ju vi en utredning. Jag känner till ett antal sådana ärenden, jag vet någon som vi flyttade till ett annat boende inom 24 timmar från ett boende i Blekinge, säger hon.

Det är Migrationsverket som bestämmer vem som ska bo på en viss anläggning.

– Sen är det självklart så att får vi indikationer från leverantören så försöker vi ha en dialog och tillmötesgå de behoven.

Om det är problem på ett asylboende och en person skulle vilja byta rum?

– Ja, då har vi en dialog med leverantören och försöker lösa det. Det gör vi alltid.

I de fall där dialogen mellan asylboendet och Migrationsverket inte fungerar, eller när boendet inte rapporterar in trakasserier mot HBTQ-personer till Migrationsverket, vill RFSL i Blekinge att ett HBTQ-certifierat asylboende skapas i Södra Sverige.

– Det är en fråga som vi har diskuterat med Migrationsverket, hur HBTQ-asylsökande blir bemötta. Det kanske inte är det bästa att placera en person från Irak med sina landsmän. De kan gå över en gräns, skada en sådan person, döda till och med för där är det förbjudet att var öppet homosexuell. Så självklart är det jätteviktigt att Migrationsverket och politiker lyfter den här frågan, säger Nicklas Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".