Jack Russell terrier  vid sin hundbädd.
Hälften av besluten om förbud gick till åtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djurförbud ökar trots färre kontroller

"Självklart ser jag ett problem långsiktigt om vi inte hittar ett sätt arbeta med det"
1:41 min

Fler beslut än tidigare ledde 2016 till förbud för personer att ha hand om djur. Men djurhälsopersonalens kontroller blir allt färre.

2015 tog länsstyrelsen i Blekinge tre beslut att förbjuda personer att ha hand om djur. Förra året har den siffran ökat explosionsartat till 24.

Bäst efter storstäder
–Djurförbuden lyckades vi egentligen börja arbeta med under hösten när vi hade en dubbel resurs på länsveterinärstjänsten, säger Anette Andersson, enhetschef på djurskydd vid Länsstyrelsen i Blekinge.

Siffrorna som nu redovisas av Jordbruksverket visar att Blekinge har flest beslut, efter storstadslänen. Under 2016 ökade även antalet åtalsanmälningar från fem till tolv från föregående år. 

– Den avgående länsveterinären jobbade parallellt med den nya, så det är svaret på de siffrorna.  

Färre kontroller än tidigare
Trots att besluten ökar så minskar andelen kontroller som länsstyrelsen utför på djurhälsopersonal. Sedan 2013 har det minskat från 8,3 procent till 5,9 procent. Vilket är mer än hundra kontroller färre på några år. 

– Självklart ser jag ett problem långsiktigt om vi inte hittar ett sätt arbete med det. Man vill se statusen för djuren i länet och det ser vi väldigt mycket genom normalkontroller, säger Anette Andersson.

Även om Blekinge ligger högt i länslistan över förbuden mot att ha djur och även ligger bra till när det gäller åtalsanmälningar så går det sämre inom kontrollandelen jämfört med resten av landet. Endast Skåne och Uppsala har sämre procent, 5,6 respektive 5,0 procent.

Blekinge har över 1 700 kontrollobjekt i länet, inte inräknat bete och sällskapsdjur. Anmälningar ingår inte i dessa siffror utan är merarbete för djurskyddshandläggarna.

– Vi ser att anmälningarna ökar framförallt. Det såg vi under 2016. Vi måste hitta ett sätt att arbeta utifrån de resurser vi har, säger Anette Andersson.

Fakta:

Antal beslut som har resulterat i förbud att ha hand om djur i Blekinge.

2016    2015    2014   2013   2012   2011
    24          3          9         9         5       10

Under 2016 hade Skåne län 57, Stockholms län 40 och västra Götalands län 31.

Antal åtalsanmälningar gjorda under året i Blekinge.

2016    2015     2014
    12          5           3

Källa: Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".