Textilias fasad. Foto: Martin Alvebro.
1 av 2
Foto: Martin Alvebro.
Vikt tvätt Foto: Erik Holmstetd/TT
2 av 2
Foto: Erik Holmstetd/TT

Glädjebesked för Textilia - 60 jobb säkras

"Jobben räddas och vi kan bygga vidare för framtiden"
1:10 min

Tvätteriet Textilia har vunnit upphandlingen med landstingen Blekinge och Kronoberg. Det betyder att de 60 anställda får ha kvar sina jobb.

– Det känns oerhört roligt och framförallt är det en stor lättnad. Jobben räddas och vi kan bygga vidare för framtiden på vår enhet i Karlskrona, säger Fredrik Lagerkvist, vd på Textilia.

13 ton tvätt
Textilia har hotats av nedläggning om de inte hade vunnit den här upphandlingen. Mer än hälften av deras arbete utgörs nämligen av Kronobergs och Blekinges landsting, där de tvättar upp till 13 ton tvätt varje dygn. 

– Vi har hela tiden hoppats på ett positivt besked men det har varit en nervös väntan, berättar Fredrik Lagerkvist. 

Stefan Svensson som är platschef på Textilia i Karlskrona är även han glad och lättad. 

– Vi visste att vi hade ett kanonerbjudande att komma med, men man är ju alltid lite orolig innan allt är klar. Vi är glada och lättade här idag, säger han. 

Hur lät det bland personalen när ni gav beskedet? 

– Det var stort jubel när vi fick berätta det. Det blir mycket tårta. Och så får vi ner ledningen från Örebro som ska fira med oss. Detta är en av de bättre dagarna i livet. 

Sex års avtal
Kontraktet med landstingen i Blekinge och Kronoberg är värda ungefär 40 miljoner kronor om året. Textilia har nu de kommande sex åren hand om tvätten, med möjlighet för ytterligare två år till.

Joakim Kristensson som är affärsområdeschef med ansvar för upphandlingsverksamhet på landstinget berättar att resultatet känns positivt.

– Det har dragit ut på tiden men det är en väldigt omfattande upphandling och det gäller att fatta rätt beslut, säger han. 

Stod mellan två
Enligt Joakim Kristensson så stod upphandlingen i praktiken mellan två stora företag. 

– Nu finns det chans till omprövning under tio dagar, då de som inte fick avtalet har möjlighet att begära överprövning. Annars skrivs avtalet under den 20 maj, säger han. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".