Byggnad uppförs med kran.
1 av 2
Kommunen kan inom ett år uppföra 300 bostäder till studenter vid akut läge. Foto: Anders Wiklund/TT
Närbild på en ung man i kostym. I bakgrunden syns Blekinge tekniska högskola.
2 av 2
Albin Nilsson från studentkåren på BTH. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.

Studenter oroliga över rektorns förslag

"Vi behöver alla bostäder vi kan få"
3:24 min

Om BTH i Karlshamn läggs ner kan en redan ansträngd bostadsmarknad bli ännu tuffare. Studenter oroas men kommunen lugnar.

Rektor Anders Hedenstiernas förslag att lägga ner BTH:s verksamhet i Karlshamn kan innebära stora bostadsproblem framöver.

– I Karlskrona har det varit problem i väldigt många år med att det inte finns tillräckligt med bostäder i början av terminen, säger Albin Nilsson, tillförordnad ordförande i studentkåren.

Underskott i många högskolekommuner
Under sensommaren 2015 så var bristen så påtaglig att studenter tältade på campus Gräsvik i Karlskrona. Boverket presenterade i dagarna sin årliga bostadsmätning där 23 av 40 högskolekommuner rapporterade ett underskott i bostäder till studenter, bland annat Karlskrona.

När nu 320 utbildningsplatser kan förflyttas från Karlshamn till Karlskrona så är oron märkbar.

– Det är ett problem naturligtvis, man vill ju att studenter ska kunna bo nära sin högskola. Det är en bekvämlighet som alla studenter ska ha rätt till tycker jag, säger Albin Nilsson. 

Det hade inte gått - hade inte funnits plats för alla

Rektorns förhoppning är att börja flytten redan hösten 2018. Något Albin Nilsson inte tror kommer att gå att göra med tanke på bostadssituationen.

– Det hade inte gått. Inte om vi ska ta in så många studenter nu till höstterminen som vi tog in förra hösten. Det hade inte funnits plats för alla.

"Inga bekymmer att lösa ökningen"
Men Karlskrona kommun är självsäkra på att de skulle kunna hantera situationen. 

– Vi har ju redan tidigare haft en situation där vi sett att det varit bitvis problematiskt med studenterna. Nu ser jag att vi har så pass många projekt på gång som man kan trimma upp och då ser jag inga bekymmer att lösa den ökning det skulle innebära, säger Hans Juhlin, chef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Planen är att årligen bygga 500 bostäder, varav 100 är menade för studenter. 

Upprätta hundratals bostäder om akut läge
Tidigare har Karlskrona byggt om länsstyrelsens gamla lokaler på Ronnebygatan till studentbostäder. Nu kan en möjlighet ha öppnat sig igen i Saabs före detta kontorsbyggnad vid varvet. 

– Det är precis ett sådant exempel där man kan göra en omvandling, säger Hans Juhlin. 

En metod som studenterna ser positivt på.

– Det är bra naturligtvis, vi behöver alla bostäder vi kan få. Då går det fortare att få nya studentbostäder, säger Albin Nilsson.  

Skulle förslaget accepteras av BTH:s styrelse samtidigt som många studenter anländer till staden så är Karlskrona beredda på ett akut läge, enligt Hans Juhlin.

– På ganska kort varsel så kan vi skapa förutsättningar för 300 lägenheter, inom ett års tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".