Snäckebacksskolans gamla byggnad och en del av skolgården en gråmulen höstsdag. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Snäckebacksskolan i Ronneby Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio

300 lärare ska bli bättre på att ta emot nyanlända

"Jag var nog lite osäker"
2:24 min

Med hjälp av 3,6 miljoner kronor från Skolverket ska 300 lärare i Ronneby utbildas för att bli bättre på att undervisa och ta emot nyanlända elever.

Ronneby har sett till sin storlek tagit emot ett stort antal nyanlända flyktingar. Något som också märks i kommunens skolor.

I dag finns nyanlända i samtliga av kommunens skolor, vilket också ställer krav på lärarkollektivet.

300 lärare utbildas
Med 3,6 miljoner kronor i stöd från Skolverket ska 300 lärare gå en webbaserad utbildning som ska öka kunskaperna, både i hur man tar emot de nyanlända men också hur man bäst undervisar och tar till vara på deras kunskaper.

– Historiskt har det många gånger varit så att lärarna som undervisar i svenska som andra språk har tagit det mesta av ansvaret för de här eleverna, men det är ett ansvar som ska ligga på alla lärare, säger Zahra Shirvani som varit med och startat utbildningsinsatsen.

Osäkerhet
Läraren Sonja Stranne som också är med i projektet säger att det nog kan finnas en osäkerhet kring den här typen av frågor och hon minns själv hur det en gång var.

– Jag visste nog inte riktigt hur jag skulle hantera situationen då jag fick två nyanlända elever, utan jag fick fråga mig runt bland andra kollegor.

Arbetet ska pågå till och med juni nästa år och från Skolverket säger man sig vara trygg i det arbete som nu görs i Ronneby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".