Samuel Henningsson, vd för Netport Science Park i Karlshamn, står framför dörren till sitt företag. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Samuel Henningsson är trots allt inte orolig för att Karlshamn ska stå utan högskoleverksamhet. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Hårt slag för Netport om högskolan flyttar från Karlshamn

"Utan högskola hade vi haft ett megaproblem"
1:46 min

Just nu förebereds en utbyggnad av Netports lokaler på Östra piren i Karlshamn. Samtidigt vill BTH:s rektor Anders Hederstierna att högskolan, som är den största hyrysgästen, flyttar sina spelutbildningar till Karlskrona.

Enligt Samuel Henningsson som är vd på Netport kan det bli svårt att fylla de nya lokalerna utan en högskola.

– Om vi inte skulle ha högskola i Karlshamn längre, då hade vi haft ett megaproblem, då hade det varit tufft.

Men Samuel Henningsson ångrar ändå inte att han satte i gång bygget av den femte etappen som kommer att kosta 300 miljoner kronor och bli nästan lika stor som de fyra byggnader som idag finns på Östra piren tillsammans bara en månad innan rektor Anders Hederstiernas utspel. För även om BTH väljer att flytta tror Samuel Henningsson inte att Karlshamn kommer att stå utan studenter.

– Skulle man fatta ett sådant beslut att man vill lämna platsen här, så har ju både vår kommundirektör och vår kommunstyrelseordförande varit tydliga med att det måste finnas högskola kvar i kommunen.

Nu har han börjat jobba med att undersöka vilka andra aktörer som är intresserade av att bedriva högskoleverksamhet i lokalerna.

Att studenterna behövs blir extra tydligt när Samuel Henningsson berättar om Netports tidsplan. För redan innan det blev känt att Blekinge tekniska högskola kan komma att lämna Karlshamn räknade Netport med att det kan ta femton år innan alla 700 arbetsplatser i den nya byggnaden är uthyrda.

– 2034 för att vara nogräknad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".