Marie Corneliusson från riksföreningen för mikrobiologi och Olof Blivik på infektionskliniken i ett stort vitt tält.
Marie Corneliusson från riksföreningen för mikrobiologi och Olof Blivik på infektionskliniken är två av konferensens deltagare. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.

8 000 dör av blodförgiftning årligen

"Betydligt högre dödlighet än hjärtinfarkt"
0:42 min

8 000 svenskar dör i blodförgiftning varje år. Detta är en av sakerna som diskuteras under infektionsveckan som hålls i Karlskrona just nu.

Blodförgiftning är en av våra absolut vanligaste och dödligaste folksjukdomar. Och det är något som gemene man behöver känna till, men också som sjukvården behöver bli bättre på att diagnostisera.

Ett av fokusområdena
Därför är sepsis, som blodförgiftning också heter, ett av fokusområdena när Sveriges hittills största konferens för läkare, sjuksköterskor och annat branschfolk hålls i Karlskrona.

– Den här sjukdomen har väldigt hög dödlighet. Tittar man på till exempel hjärtinfarkt så är dödligheten betydligt lägre, berättar en av konferensens deltagare, Olof Blivik som är verksamhetschef på infektionskliniken på Blekingesjukhuset.   

Gigantiskt tält
Ett stort vitt tält, 800 kvadratmeter stort, är uppställt på torget i Karlskrona, eftersom inga konferenslokaler rymmer alla deltagare. 

– I mässtältet får man träffa utställare och se vad som är på gång med både mediciner och apparater. Samtidigt kan vi ge dem input om vad vi inom sjukvården önskar, berättar Marie Corneliusson från riksföreningen för mikrobiologi som också är en av deltagarna vid konferensen.

Konferensen pågår under fyra dagar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".