Utsidan på Gränums bränneri.
1 av 4
Gränums bränneri omges av åkrar där potatisen odlades som man framställde brännvinet av. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
En våg där potatisen vägdes för att man skulle få fram stärkelsehalten.
2 av 4
Potatisen vägdes ovan och under vatten för att man skulle få fram stärkelsehalten. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.
En mackapär inne på Gränums Bränneri.
3 av 4
Fram till 1971 tillverkades det brännvin här. Foto: Daniel Kjellande/Sveriges Radio.
En av kontorslokalerna i bränneriet.
4 av 4
En av kontorslokalerna i bränneriet. Foto: Daniel Kjellander/Sveriges Radio.

Bränneri från 1800-talet med unikt inre

"En handvevad potatistvätt"
1:33 min

Gränums Bränneri är ett av två i hela landet där all utrustning finns kvar trots att det stängde på 70-talet.

Gränums Bränneri byggdes 1897 och i lokalerna brändes det sprit ändra till 1971.

Byggnadsminne
Idag är bryggeriet unikt eftersom det är ett av bara två i hela landet där utrustningen fortfarande finns kvar. Byggnaden är nu ett byggnadsminne som ägs av en stiftelse. 

– Så fort man kommer in här så slår historiens vingslag emot en. Vi vill bevara det här till kommande generationer, berättar Kjell Jonsson från Bränneriets vänner som förvaltar byggnaden tillsammans med kommunen och Blekinge Museum.

Potatisåkrar
Runtom huset breder åkrarna ut sig. Och de har haft en avgörande betydelse för bränneriet. 

– I den goda jordmånen odlades potatis som användes för att framställa råspriten. på 1800-talet fanns det stor efterfrågan på brännvin, berättar Kjell Jonsson. 

Lokalerna är fulla av gigantiska behållare där potatisen först tvättades, sen kokades. En del av potatisen vägdes både under och ovan vatten för att få fram en stärkelsehalt. 

Säd istället för potatis
Senare in på 1900-talet började man alltmer framställa brännvin på säd istället för potatis. Bränneriet i Åhus tog över alltmer och 1971 betydde det slutet för Gränums Bränneri.

– Men under sommaren kan man komma hit på guidade turer. Vi vill gärna engagera bygden och höja intresset för bränneriet, berättar Kjell Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".