Flaggor.
1 av 2
17-maj-tåg på Karl Johans gate i Oslo 17 maj 2016. Foto: Braastad, Audun/TT.
Kvinna framför slottsbyggnad.
2 av 2
Årets 17 maj-firande är extra viktigt i år, enligt 14-åriga Agnes Nordvik. Under barntåget ska hon, för åttonde gången, vinka till kungen vid slottet i Oslo. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Extra säkerhet vid 17 maj-firande

Beredskapschef: Vi kan inte säkra Oslo totalt
2:11 min

Rekordmånga barn väntas delta i årets 17 maj-tåg i Oslo. Men terrorhotnivån har höjts i Norge, och årets firande är omgärdat av extra stort säkerhetsarbete.

– I år kommer det finnas fler säkerhetsåtgärder på plats i centrum för barntåget än tidigare, säger Ann Kristin Brunborg, beredskapschef i Oslo kommun.

Hon är förtegen kring detaljer om säkerhetsarrangemangen, men det kommer bland annat finnas fler synliga poliser på Oslos gator vid årets 17 maj-firande än tidigare.

Den 9 april höjde säkerhetspolisen PST terrorhotnivån och sade då att det är "sannolikt" att Norge kan drabbas av terrordåd.

PST poängterar att terrorgruppen IS särskilt har uppmanat till attacker i samband med högtider. Det finns inget uttalat hot mot 17 maj-firandet i Norge, men terrorattentatet i Nice skedde under franska nationaldagsfirandet i somras.

För att minska risken för attentat med tunga fordon, som i till exempel Nice och Stockholm, sätter man i Oslo i dag upp tillfälliga hinder på flera gator.

– Det viktiga här är ju att stoppa terrorister och kriminella som önskar använda fordon som lätta vapen mot mjuka mål, säger Ann Kristin Brunborg.

Fast beredskapschefen poängterar att ingen helt kan garantera säkerheten i samband med nationaldagsfirandet.

– Vi kan inte veta vad som sker när. Det är otroligt svårt att kunna trygga hela staden för alla typer av händelser. Vi kan inte säkra staden totalt.

14-åriga Agnes Nordvik ska i dag gå i barntåg i Oslo för åttonde gången, och hon tycker att läget gör det extra viktigt att fira 17 maj just i år.

– Tidigare år har jag bara sett på det som något väldigt roligt. Man äter mycket glass och vinkar till kungen och sånt, säger Agnes.

– Men i år är det något i tillägg till att det är roligt, så jag ser på det som något väldigt viktigt att göra. Även om det sker förfärliga saker i världen ska vi fortsätta att fira. På 17 maj firar vi ju vikten av frihet. Det är kanske extra viktigt nu, i en för övrigt orolig nyhetsbild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".