En rullator vid ett fönster.
Foto: Christine Olsson/TT

Utbrott av lunginflammation på äldreboende i Bräkne-hoby

4:38 min

Tretton personer på äldreboendet Lindebo i Bräkne-Hoby misstänks ha blivit sjuka i lunginflammation. En person har avlidit men det är inte bekräftat att det beror på smittan, berättar smittskyddsläkare Richard Eitrem.

En person har fått intensivvård för sin lunginflammation och ytterligare tre person på boendet har fått diagnosen lunginflammation.

Åtta andra boende har hosta och feber och prov har tagits för influensa och lunginflammation.

Ser allvarligt på utbrottet
De boende vaccinerades i november mot influensa, men det vaccinet håller bara sex månader så det finns risk för att de kan ha smittats av influensa. 

Richard Eitrem ser allvarligt på utbrottet. 

– Vi tar det här på största allvar och hoppas vi gör nytta med vår kartläggning och med våra åtgärder. 

På tisdag kommer svaren på de prover som tagits. 

Inte ovanligt med utbrott
Richard Eitrem berättar att han sett flera utbrott av influensa under sina 26 år som smittskyddsläkare. 

Han har även varit med om ett utbrott av det mer ovanliga slaget var ett utbrott på ett äldreboende i Karlskrona för några år sedan.

Det var en småbarnsbakterie hemofilus som gav lunginflammation och en person avled och åtta smittades. Det var det tredje utbrottet i världen. 

Kan ha samband med tidigare utbrott
Richard Eitrems erfarenhet från tidigare utbrott han varit med om är att man ska vara snabb på att ta prover så man vet hur man ska behandla de som blir sjuka. 

Förra veckan drabbades samma boende av ett magsjukeutbrott och det kan enligt Richard Eitrem ha gjort att de boende varit nersatta och därför lättare drabbats av lunginflammation eller influensa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista