Flera personer använder mobiler och en läsplatta.
Från 29 till 104 besök bara från januari till mars i Blekinge. Foto: Erik Nylander/TT

Antalet digitala läkarbesök skenar

3:31 min

Antalet digitala läkarbesök tredubblades på bara någon månad. Samtidigt kan ökande kostnader försvaga vården i Blekinge.

Digitala vårdbolag som Kry, Min Doktor och nu senast E-vårdcentralen blir allt mer populära. Antalet läkarbesök via mobil, dator eller surfplatta tredubblades i Blekinge från januari till mars.

Hundratusentals kronor i kostnader
Samtidigt ökar Blekinge landstings kostnader för tjänsterna allt mer. 

Vi tror det kommer bli en konstant ökning

– Vi ser att vi har en ökning i dem här digitala besöken men vi har inte våldsamt många än. Vi tror det kommer bli en konstant ökning, säger Monica Magnusson, ekonomidirektör vid landstinget Blekinge. 

Till slutet av april hade Landstinget betalat drygt 300 000 kronor. Vårdbolagen Kry och Min Doktor har inget avtal med landstingen. Istället säljer de sina tjänster via underleverantörsavtal med fysiska vårdcentraler i Jönköpings län. Detta faktureras enligt utomlänstaxa. 

– Skulle man inte kunna bromsa denna utveckling finns det risk att det urholkar landstingets ekonomi ganska rejält, och på ett sätt vi inte kan styra, säger distriktsläkare Ingemar Lilja i Jämjö. 

Ersättningen kan sänkas ytterligare
1 januari i år sänktes ersättningen till 1 200 kronor. I juli kan denna sänkas ytterligare till 650 kronor vilket Sveriges kommuner och landsting, SKL, har beslutat. Det är dock upp till varje landsting att själva godkänna denna nya taxa.

Summan gäller barn och personer med frikort. Men för övriga betalar Landstinget hela summan minus patientavgiften, en avgift som skiljer sig åt mellan länen. 

Detta skulle kunna bli nästa stora ekonomiska problematik

– Vi betalar mycket pengar för hyrläkare idag, men detta skulle kunna bli nästa stora ekonomiska problematik som vi hamnar i, säger Ingemar Lilja.

– Detta är inget vi vill motarbeta. Det här med prissättningen har kommit för att vi inte har varit riktigt med på banan, det har gått väldigt snabbt, säger Monica Magnusson.

Läkare rädda för slarv med patienter
Läkare i länet är också bekymrade över vad dessa digitala läkartjänster egentligen kan göra eller inte göra. Enligt dem fyller tjänster inte mycket mer funktion än vanlig telefonrådgivning. 

– När man inte kan göra undersökning eller lyssna på patienter, så är det svårt att ställa diagnoser. Vissa hudåkommor som borrelia går bra, men annars svårt att ordinera behandlingar, säger Stefan Persson, chefläkare vid primärvården.

Landstinget arbetar på sin egen tjänst
Att "televård" snabbt blivit populärt på grund av sin höga tillgänglighet har också sporrat Landstinget i Blekinge att försöka anamma tjänsterna själva. En grupp inom landstinget arbetar på hur exakt detta skulle se ut och fungera. 

– Vi har inte helt lagt ifrån oss tankarna att vi skulle kunna utveckla den här tekniken i Blekinge och använda lokalt, säger Ingemar Lilja.

Vill utveckla den här tekniken lokalt i Blekinge

Fördelen skulle då vara att journalerna skulle finnas tillgängliga, vilket inte är fallet med Kry och Min Doktor. 

– Vi vill använda det i en kontext ihop med en kännedom om patienten sedan tidigare, säger Stefan Persson. 

Antal webbesök och kostnader

Januari      29 besök     28 717 kr
Februari:   72 besök     71 581 kr
Mars:      104 besök   100 909 kr
*April:       94 besök     93 389 kr

Siffrorna för april är inte helt kompletta, ett antal dagar saknas i redovisningen.

Källa: Landstinget Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista