Monter med marina rundmössor på Marinmuseum.
1 av 2
Montern med militära hattar har plockats bort. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.
Vit hatt med rött band som bärs av Iranska revolutionsgardets marina avdelning.
2 av 2
Iranska revolutionsgardet terroriserar lokalbefolkningen. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Terrorhatten försvinner från Marinmuseum

Marinmuseum fick kritik både från besökare och forskare för att de hade en militär mössa från det Iranska revolutionsgardet i en monter. Nu är hela montern borta.

Marinmuseums samling av militära mössor väckte reaktioner när en besökare upptäckte en mössa från det Iranska revolutionsgardet. Gardet är en del av den iranska militären som använder terrormetoder mot befolkningen.

Besökaren fick medhåll från forskare på Försvarshögskolan som tyckte att mössan är så pass kontroversiell att den borde ha haft en skylt som beskrev både ursprung och hur revolutionsgardet arbetar.Men istället har nu hela montern tagits bort. 

Hemmablind
– Ibland blir man lite hemmablind och vi har inte tänkt så mycket på den där montern. Det här är ju mössor som vi inte vet så mycket om och dessutom ska vi berätta om det svenska sjöförsvarets historia och inte det utländska, säger Ingrid Hall Roth, chef på Marinmuseum.

– När vi sen slipade golven så var vi tvungna att flytta montern och då tänkte vi att vi sätter inte tillbaka den.

Mössorna tillhör egentligen en privatperson som lånat ut samlingen till Marinmuseum. Nu när montern har flyttats så har en väggyta plötsligt frigjorts.

Ny utställning
Och där blir det snart en akvarellutställning som ensamkommande barn och ubåtsofficerare gjorts tillsammans.

–  Just den här utställningen blir en total kontrast till mössorna och det känns ganska bra. Det är ju ett sätt att integrera ungdomarna och möta äldre herrar också. Det är fyra ubåtsofficerare som är väldigt glada över att ställa upp på det här, säger Ingrid Hall Roth. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista