Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kjell-Åke Karlsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen Olofströms kommun
1 av 2
Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Iréne Robertsson, komunchef i Olofström
2 av 2
Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Rekryterar med hjälp av ett 20 år gammalt styrdokument

"Det är förbannelsen med en liten kommun"
3:45 min

Nu tycker revisorerna att Olofströms kommun behöver arbeta mer modernt för att lösa problemen med personalbristen inom en rad yrken.

– Det stora problemet som vi står inför är att det dokument som vi hade som skulle peka ut våra strategier, det gäller inte längre. Arbetsmarknaden vi hade för 20 år sedan finns inte längre och folk stannar inte kvar på sina jobb tills de fyller 65, säger Kjell-Åke Karlsson, vice ordförande för kommunstyrelsen i Olofström.

Varför har ni inte ordnat ett sådant nytt dokument tidigare?

– Vi har väl varit nöjda med det som varit, utifrån en grundtanke, säger Kjell-Åke Karlsson.

I den granskningen som revisorerna nu gjort framgår att Olofström kommun har brist på flera yrkeskategorier, förskolelärare, lärare, biståndshandläggare och på sikt även bibliotekarier. Det på grund av pensionsavgångar, personalomsättning och helt enkelt personalbrist.

Modernare rekrytering behövs
Hittills har varje förvaltning rekryterat så gott den kunnat, men nu menar revisorerna att Olofströms kommun behöver arbeta på ett mer strukturerat sätt för att säkerställa den framtida personalförsörjningen, alltså att hitta rätt personer som kan börja arbeta i kommunen. De rekommenderar att Olofströms kommun skriver handlingsplaner, att en gemensam modell för alla nämnderna utformas och att gemensamma rutiner för rekryteringsprocesser tas fram. Så att man kan analysera vad som gjort en rekrytering framgångsrik och bättre matcha sina val mot en kravlista.

Irene Robertsson, kommunchef i Olofström tror att kommunen måste börja arbeta på ett nytt sätt:

– När det gäller lärare så har vi en stor utmaning med många nya svenskar, nya elever. Vi behöver inrikta oss på resultatet, är det kemi, fysik och matte man ska lära sig så kanske man kan lära sig det på ett annat språk än svenska.

Samarbete med BTH
Kjell-Åke Karlsson tror att det kommer att bli svårt att rekrytera tillräckligt med personal som kan börja jobba i Olofström. Men han föreslår en sak som skulle kunna få in rätt kompetens till Olofströms kommun, ett samarbete med Blekinges tekniska högskola, BTH i Karlshamn.

– BTH studenterna skulle kunna göra praktik på våra företag och göra examensarbete hos oss. Det är ju en bra rekryteringsgrund, säger Kjell-Åke Karlsson.

Har ni pratat om det här med BTH?

– Ja med prorektorn Henrik Johnsson, man hade goda planer för ett år sedan, men sen blev det andra diskussioner på BTH, men nu har det ju vänt igen och det känns som att man blir kvar i Karlshamn, säger Kjell-Åke Karlsson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".