Väl utvecklad brand i Asarum.
1 av 2
Asylboendet brinner kraftigt, går ej att rädda enligt räddningstjänsten. Foto: Fredrik Kronholm/ Videoproducenten
Rökkvast som stiger upp över trädtopparna.
2 av 2
Röken från branden i asylboendet stiger upp över trädtopparna. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio.

Storbrand på asylboende - 68 evakuerade

"Vi har arbetat med att gräva av runt om"
0:38 min

Det brinner just nu på asylboendet Lindemohemmet i Asarum i Karlshamns kommun. Boende har evakuerats och branden är nu under kontroll.

En person är gripen misstänkt för grov mordbrand, uppger polisen. Branden, som startade strax före klockan 11 på onsdagen, blev snart fullt utvecklad och det steg tjock rök ur byggnaden. På asylboendet bor både vuxna och barn.

– Strax efter klockan 15 fick vi branden under kontroll efter att ha arbetet i flera timmar, säger brandingenjör Ann-Sofie Jakobsson på räddningstjänsten i västra Blekinge. 

Kraftig rökutveckling
De boende evakuerades ur byggnaden och räddningstjänsten främsta fokus låg på att rädda två av de byggnader som låg intill den som elden startade i. 

– Vi grävde med grävmaskin runt om för att förhindra spridning. Men den tredje byggnaden fick vi släppa, berättar Ann-Sofie Jakobsson. 

Enligt polisen ska ingen person ha kommit till skada vid branden, 68 boende har evakuerats till en återsamlingsplats. Men vad som är motivet bakom branden är polisen förtegen om.

– Det avvaktar vi med att säga, det får visa sig senare, säger polisen på plats.

"Röken syns flera kilometer"
P4 Blekinges reporter Henrik Olsson befinner sig på platsen

– Det är ungefär tio fordon från räddningstjänsten och en stor rökkvast som stiger mot himlen. Den syns från flera kilometers håll, säger han.

Migrationsverket är på plats för att ge stöd åt de som evakuerats. Enligt Johanna Dhulako, tillförordnad enhetschef på migrationsverket berättar att alla de drygt 50 personer som bodde i den eldhärjade byggnader ska få hjälp med boende inatt och framöver. 

– Vi ska hitta boende och alla får skjuts dit. Det blir någonstans i region syd, jag kan inte säga exakt var, berättar hon. 

 Under tiden som elden härjade som värst uppmanade räddningstjänsten boende i närheten att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".