Kvinna i röd tröja bredvid ett brunt konstverk
1 av 7
Sofia de la Fuente konstnär Sölvesborg med ett av sina verk. Foto: Privat
Sofia de la Fuente med föregående verk i sin helhet.
2 av 7
Sofia de la Fuente med föregående verk i sin helhet. Foto: Privat
Ronnebys moderata kommunalråd Roger Fredriksson. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 7
Kommunalrådet i Ronneby Roger Fredriksson (M). Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Småleende Magnus Larsson (C) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
4 av 7
Magnus Larsson (C) ordförande i miljö- och byggnadsnämnden Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio
Ett verk av Sofia de la Fuente med hängande rep.
5 av 7
Ett verk av Sofia de la Fuente. Foto: Privat
Ett verk av Sofia de la Fuente en handskriven lapp med texten "Jag hatar inte"
6 av 7
Ett annat verk av Sofia de la Fuente. Foto: Privat
konstverk av Sofia de la Fuente Sölvesborg
7 av 7
Ytterligare konstverk av Sofia de la Fuente Sölvesborg. Foto: Privat

Splittrat län - här råder konstnärlig torka

3:59 min

Bara två av fem kommuner i Blekinge använder sig av enprocentsregeln när det gäller konstnärlig utsmyckning i offentliga byggnader.

Enprocentsregeln innebär att kommunen lägger en procent av byggkostnaderna på att köpa in konst, och utan regeln får inte alla i länet samma möjlighet att ta del av konst. Det menar Konstnärernas Riksorganisation, KRO, som gjort en landsomfattande kartläggning.

Eftersom bara Karlskrona och Karlshamn entydigt tillämpar enprocentsegeln, skiljer sig möjligheten för invånarna mycket åt när det gäller att att ta del av konst, menar KRO som förespråkar att oavsett vem man är och i vilken kommun man bor bör man som invånare få likvärdig tillgång till konst.

Bra mekanism
Konstnären Sofia de la Fuente bor och verkar sedan sju år i Sölvesborg. Och hon menar att enprocentsregeln är en bra mekanism för att varje år säkerställa att offentliga rum berikas med konstnärliga och existentiella kvalitéer.
- Det är inte mycket sett till hela budgeten men kan betyda mycket för en konstnär, menar hon.

Ronneby utreder
Ronneby utreder frågan, men Roger Fredriksson, moderat kommunalråd i Ronneby, menar att enprocentsregeln också gör byggena dyrare.
– KRO har ett intresse av att vi avsätter pengar till konstnärlig utsmyckning, men vi har att se till hela skattekollektivet, säger han.

Olofström lägger mindre än en halv procent av sina investeringar på konstverk. Plus 22.000 varje år till inköp av konst.
- Och det blir i realiteten mer pengar än om vi skulle använt enprocentsregeln, säger Irene Robertsson, som är kommunchef.

Inga gestaltningar
I Sölvesborg genomfördes inga konstnärliga gestaltningar i offentlig miljö under 2015 eller 2016. Förra året ägnades åt att ta fram riktlinjer för och göra en urvalsprocess för en kommande utsmyckning.

– Och när det nu ska byggas ett stort antal nya lägenheter i länet borde alla kommuner anta enprocentsregeln, säger Sofia de la Fuente.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista