En kvinna och en man står bredvid varandra vid ett bord.
Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler och områdeschefen Patrick Barringer tror att mer samarbete är viktigt för att få ner sjuktalen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio

Blekinge går emot trenden – antalet sjukskrivna minskar inte

"Vi sticker ut i yrken där kvinnor jobbar"
1:11 min

Blekinge är det enda länet i Sverige där sjukpenningtalen inte minskar som de gör i resten av landet.

Det handlar om hur många dagar som vi är sjuka per år och får utbetald sjukpenning från Försäkringskassan. I hela Sverige, utom i Blekinge, minskar antalet dagar. 

Flest sjukpenningsdagar är det i Sölvesborg och minst antal dagar i Karlskrona. Det är betydligt fler kvinnor än män som är sjuka, och de yrken där flest är sjukskrivna är inom vård och omsorg, och inom yrken som lärare och socialsekreterare.

Idag besöker Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler länet och ett av diskussionsämnena var just sjukpenningtalen. 

– Blekinge har en ganska bra nivå på antalet sjukskrivningar, den ligger inte så högt. Men vi måste få till ett mycket mer intensivt samarbete mellan försäkringskassan och arbetsgivarna och hälso- och sjukvården för att få ner antalet sjukskrivna, säger Ann-Marie Begler. 

Patrick Barringer, områdeschef inom sjukförsäkringen i Blekinge, menar att det finns flera förklaringar till att sjukpenningtalen inte minskar, men lyfter fram en.  

– En är att det finns stora skillnader hur arbetsgivarna jobbar förebyggande och hur de jobbar med rehabiliteringsprocessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".