Två av företagets fartyg, en av kranarna och några rör till gasledningen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
1 av 3
Rören till gasledningen är rejält stora - och var och ett väger ungefär 25 ton. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
En karta som visar hur Nord Stream 2 ska gå.
2 av 3
Foto: Grafik: Stina Linde/Sveriges Radio.
Helena Morgonsköld, länsråd på Länsstyrelsen i Blekinge.
3 av 3
Helena Morgonsköld, länsråd på Länsstyrelsen i Blekinge. Foto: André Kvist/Sveriges Radio.

Nya kravet på Nord Stream 2

3:44 min

Sölvesborgs kommun och Länsstyrelsen i Blekinge har ställt krav att det ska finnas en ekonomisk plan innan projektet startar för att ta bort rören i framtiden. Något bolaget inte planerat för.

Både Sölvesborgs kommun och länsstyrelsen har yttrat sig över ansökan om de två parallella rörledningarna som ska föra naturgas från Narvabukten i Ryssland till Greifswald i Tyskland. 

Rören ska tas bort i framtiden
Ett krav som de vill att regeringen ska beakta är att det ska finnas en ekonomisk säkerhet att rören ska tas bort i framtiden. 

– När man gör något sådant här som ska finnas så länge så måste det finns ekonomi att plocka bort anläggningen i framtiden. Om det så handlar om 20, 30 eller 40 år, så måste det finns pengar att plocka bort detta, säger Helen Gårner, miljösamordnare i Sölvesborg. 

Det är alldeles för mycket skräp i havet som det är.

Förhoppningen är att detta krav avhandlas innan tillstånd för rören beslutas av den svenska regeringen. Helen Gårner vill att den avkastning som anläggningen genererar de kommande årtionden ska finansiera röjningen och återställandet av havets botten.  

– När de börjar dra in inkomster så ska de avsätta en viss procentuell andel för att avveckla anläggningen i framtiden. Det är alldeles för mycket skräp i havet som det är.

Inte enligt bolagets plan
I ansökan om Nord Stream 2 har 69 olika instanser i landet fått möjlighet att yttra sig, bolaget har inte redovisat en preventiv plan för röjningen. Istället är det planerat att behandlas först efter rören gjort sitt, alltså om ett par årtionden.  

– I projektets ansökan står det att de ska ta bort rören efter att de blivit uttjänta. Men vi tycker att man ska ta med det redan nu i beslutet, säger länsråd Helena Morgonsköld. 

Hon fortsätter: 

– Vi har alltför många gånger sett att man inte har den ekonomiska styrkan att återställa naturen efter att verksamheten har avslutats.

Fiskenäringen ska skyddas
Kommuner Karlshamn, Ronneby och Karlskrona var tillfrågade att yttra sig men ingen har gjort så. Enligt miljöchef Magnus Lindoffsson i Karlskrona fanns det inga sakskäl för kommunen och det var mer en politisk fråga.

Länsstyrelsen ställer ytterligare krav att fiskenäringen ska skyddas. Gasledningen ska vara övertrålningsbar och skulle detta inte vara fallet måste bolaget kompensera eventuella förluster. 

Rimligt att fiskenäringen kompenseras för uteblivna intäkter.

– Fiskenäringen är viktig för oss i länet och vi tycker att man i möjligaste mån ska framhålla att det ska tas hänsyn till det. Kan man inte göra det så är det rimligt att fiskenäringen kompenseras för merutgifter och uteblivna intäkter, säger Helena Morgonsköld.

Just nu sammanställs Regeringskansliet och Naturvårdsverket de inkomna remissyttranden. Något som kommer att ta tid. Därefter kommer regeringen så småningom fatta sitt beslut. 

Nord Stream 2 planeras att tas i drift under senare delen av 2019. Utav 1 200 kilometer ledning så går 510 kilometer genom den svenska ekonomiska zonen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista