Jonatan Glader i sina arbetskläder på en gräsmatta framför några tegelhus.
Jonatan Glader är framförallt intresserad av den lokala kyrkopolitiken. Foto: Anja Bergdahl/Sveriges Radio

Ronnebykille sänker medelåldern i kyrkopolitiken

"Jag hade gärna sett fler ungdomar"
1:33 min

Jonatan Glader i Ronneby kandiderar för Centerpartiet i kyrkovalet och är med sina nyss fyllda arton år en av de yngsta.

Den 17 september är det dags för kyrkoval i Sverige. Åldern på kandidaterna är generellt sett hög, men några namn sticker ut.

En av dem är Jonatan Glader i Ronneby, som fyllde arton för en dryg månad sedan.

– Man får en helt annan synvinkel som ung i jämförelse när man är gammal. Jag tycker det är viktigt att få in det, säger han.

Nu sommarjobbar Jonatan Glader som fastighetsskötare innan han till hösten ska börja tredje året på gymnasiet. Han fick upp ögonen för kyrkopolitiken för drygt ett år sen, men har varit med i kyrkan betydligt längre än så.

 – Det började med att jag föddes och döptes i kyrkan. Men det blir bara roligare för varje år, säger Jonatan Glader när han berättar om sin relation till kyrkan.

Nominerad på alla nivåer
Jonatan Glader hade hoppats på att nomineras till kyrkofullmäktige, som berör den lokala nivån och är knutet till församling eller pastorat. Men nu står han på kandidatlistorna till både kyrko- och stiftsfullmäktige, men också till kyrkomötet. Kyrkomötet är svenska kyrkans högst beslutande organ.

Vill att fler ska rösta
Valdeltagandet i kyrkovalet har de senaste åren legat på runt tolv procent av de över fem miljoner röstberättigade medlemmar som är med i Svenska Kyrkan.

– Ju fler som deltar i ett demokratiskt system desto mer demokratiskt blir det. Om det bara är tio till femton procent som röstar så blir det inte så demokratiskt, säger Jonatan Glader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".