Barnskötare utanför förskolan Livboken i Olofström.
1 av 2
Barnskötarna André Arvidsson och Mirjana Scekic vill jobba heltid, men bara om det blir på samma arbetsplats som nu och med sina vanliga arbetsuppgifter. Foto: Monika Titor/Sveriges radio
Iréne Robertsson, kommunchef i Olofström
2 av 2
Iréne Robertsson, kommunchef i Olofström Foto: Monika Titor/Sveriges radio

Svalt intresse för att jobba heltid i Olofströms kommun

"Jag vill ju fortsätta jobba med det jag redan gör"
3:08 min

Bara 60 av 600, alltså var tionde person som jobbar deltid kan tänka sig att gå upp i heltid, något som kan bero på att kommunen erbjuder heltid med hjälp av andra jobb eller andra arbetsplatser än den man redan jobbar på.

– En enkät gick ut till oss anställda om att de som ville kunde få gå upp till heltid, men det fanns också en fråga, om man kunde tänka sig att byta arbetsplats, och då var det väldigt många som hade svarat att nej, det vill de inte, säger André Arvidsson som jobbar 75 procent på Vilbokens förskola i Olofström.
 
Vill inte byta jobb för att få ihop en heltid
Mirjana Scekic jobbar också deltid på samma förskola. Hon vill gärna gå upp i arbetstid men kan inte heller tänka sig andra arbetsuppgifter eller en annan arbetsplats för att få ihop sin heltid.

Iréne Robertsson, kommunchef i Olofström menar att det är viktigt att gå upp i arbetstid.

– Ur jämställdhetsperspektiv är det viktigt att man har en lön som man kan försörja sig på och sen en pension som man kan leva på. Men sen handlar det också om kommunens behov, de medarbetare vi har behöver vi använda mer än vad vi gör idag, säger Iréne Robertsson

Enligt Irene Robertsson finns det ungefär 1300 anställda inom Olofströms kommun, men det är bara drygt hälften som har en heltidsanställning.

Bara var tionde är intresserad
Kommunen har redan börjat fråga sina anställda om de vill gå upp i tid och det finns det många som vill, men i samma enkät ställs även frågan om man kan tänka sig att jobba med andra arbetsuppgifter och på en annan arbetsplats för att komma upp i heltid.

Och då är det 60 anställda, alltså bara var tionde av dem som jobbar deltid som kan tänka sig det.

Handlingsplan
Under hösten ska Olofströms kommun arbeta fram handlingsplaner och från första januari arbeta enligt det nya sättet.

– Bara heltidstjänster ska utannonseras, vi ska fråga dem som jobbar deltid om de vill gå upp till heltid och fråga dem, som har en heltidstjänst men ändå valt att bara jobba deltid, vad det beror på, säger Iréne Robertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".