Snart kan dina korsord vara gjorda av en dator

3:18 min

Digitala krysstjänster som appar och webbkryss är på uppgång. Nu oroar sig korsordsmakarna för att datorerna ska ta över deras jobb.

Korsordslösande är en hobby som aldrig tycks falla ur tiden. Trots att försäljningen av magasin och veckotidningar generellt minskar så står sig korsordstidningarna starka.

– Under en tioårsperiod har intresset fullständigt exploderat. Medan andra magasin får läggas ner så startas alltjämt nya korsordsordstidningar, säger Jonas Nirfalk, chefredaktör på Aller Korsord.

Men nu får de traditionella kryssen konkurrens från digitala tjänster som appar och webbkryss. Fortfarande är det människor av kött och blod som tillverkar kryssen, men bland korsordsmakare finns en oro att databaser med sparade nycklar (ledtrådar) ska ersätta konstruktörskonsten.

– Nästan alla tidningar har sina egna korsordsprogram nuförtiden. Och då kan dom hur lätt som helst spara nycklarna och därmed ta jobben ifrån oss, säger korsordsmakaren Agneta Bulér.

Fakta: Korsord

  • Första korsordet för vuxna publicerades i tidningen New York World år 1913.
  • Till Sverige kom korsorden först på 1920-talet, då under namnet "ordfläta".
  • Sveriges korsordsmakare bildades 2012 och jobbar bland annat för högre arvoden.
  • Enligt en undersökning från Bonnier löser cirka 1 miljon svenskar korsord dagligen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista