Närbild på Jan Lundgren med solglasögon på. Foto: Jan Lundgren/Privat.
Jan Lundgren är en erkänd jazzpianist som turnerar regelbundet i världen. Foto: Jan Lundgren/Privat.

Stor jazzfestival inspirerad av Blekinge

Insirerad av Ronneby
2:00 min

Adrenalinet kokar i Jan Lundgren, konstnärlig ledare för Jazzfestivalen i Ystad. Allt tog sin början i Ronneby och uppväxten med den jazzfestival som hölls där.

Idag inleds Ystad Sweden Jazz festival med rekordmånga artister i startfältet. Under sex festivaldagarna bjuds det på cirka 50 konserter med både svenska och internationella artister.

Inspirerad av hembygden
Inspirationen till att starta en jazzfestival i Ystad fick Jan ifrån de festivaler han upplevde i sin uppväxt i Ronneby. 

– Mitt hjärta brinner för Blekinge och den jazzfestival i Ronneby som jag växte upp med la grunden till att jag blev musiker och att jag är där jag är idag, säger Jan. 

Erkänd pianist
Han är idag en erkänd jazzpianist som turnerar regelbundet i världen. Många av de artister som kommer till festivalen är del i det kontaktnät som Jan genom sin karriär skaffat sig. 

– Jag har utnyttjat mitt kontaktnät maximalt genom åren för att locka artister till festivalen, säger han. 

Kommer tillbaka
Festivalen är enligt Jan mycket uppskattad av de som väljer att komma och spela. Ofta väljer artisterna att komma tillbaka flera gånger under de nio år som den har anordnats.

Nytt för i år är scenen på Ysta Arena och möjligheten till spelningar med 1500 personer i publiken. Trots fjärilarna i magen som varje år infinner sig första dagen på festivalen ser Jan Lundgren fram emot årets festival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".