Finns en chans för familjen Nahhas

1:34 min

Mustafa Nahhas, 21 år, sitter ensam och planerar för sin lillebrors begravning efter den tragiska drunkningen i Ronneby.

Men en regel om ömmande fall kan vara öppningen som gör att hela familjen kan närvara vid begravningen.

För en vecka sedan drunknade 14-årige Muhammed Nahhas i Persborgsgölen i Ronneby på en badutflykt med kompisarna när han halkade i vattnet från en klippa.

Muhammed led av skolios vilket innebar att hans ryggrad var krökt. Hans storebror Mustafa Nahhas berättar för P4 Blekinge att Muhammed skämdes över hur han såg ut.

– Han ville inte ta av sig på överkroppen och visa sig för klasskompisarna. Därför var han aldrig med på simlektionerna i skolan och lärde sig därför aldrig att simma.

Återförening
Mustafa Nahhas jobbar som lärare åt nyanlända, planerar sin lillebrors begravning och kämpar för att resten av familjen som är kvar i Turkiet ska få komma hit och ta farväl. Han kommer från Syrien och har ett permanent uppehållstillstånd i Sverige, ett tillstånd som även hans lillebror hade.

Familjen som är kvar i Turkiet har velat återförenas med sina barn i Sverige, men fått avslag. Men de kan få ett tillfälligt visum som de måste ansöka om vid Svenska ambassaden i Ankara.

Ökar chansen
Enligt muslimsk sed ska en begravning ske skyndsamt efter dödsfallet. Men ett beslut från ambassaden kan ta minst två veckor. Fast just dödsfall kan räknas som vissa ömmande fall, vilket ökar chansen för familjen att få klartecken att komma på begravningen.

– Det skulle kunna vara ömmande fall. Men jag vill inte ge några löften, utan det måste göras en bedömning först av ansökan, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.