Massa bin på en honungskaka
1 av 2
I bins honungsmagar finns mjölksyrebakterier som kanske kan bli en ersättning till antibiotika. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Kristoffer Thor
2 av 2
Kristoffer Thor, matte- och NO-lärare på Wämöskolan. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Skolelever hjälper forskningen mot multiresistenta bakterier

"Det skulle kunna va Nobelprisnivå"
0:52 min

Niondeklassarna på Wämöskolan bidrar till forskningen kring ett av de största hoten mot människors hälsa, multirestistenta bakterier. I höst kan de vinna Nobelpris.

Vi har tidigare berättat om bin i Blekinge som är en del av ett forskningsprojekt som försöker ta fram ett alternativ till antibiotika.

De tyckte det var lite otäckt och äckligt att skära i bin.

I höst ska fler bin dissekeras och i andra änden av skalpellen sitter inte forskare, utan helt vanliga 15-åringar från Karlskrona.

– Till en början var det lite tveksamt, de tyckte det var lite otäckt och äckligt att skära i bin. Men allteftersom så har intresset ökat successivt, säger Kristoffer Thor matte och NO-lärare på Wämöskolan.

Kristoffer Thor är även ansvarig för NO-profilen på Wämöskolan där drygt 40 elever deltar.

Ett projekt bland flera
Forskningsprojektet började sent förra läsåret och är en del av ett samarbete med Nobelmuseum som Wämöskolan haft sedan fyra år tillbaka. Bland annat har man forskat på sillstim och utvecklat appar. Nu kommer turen till Blekinges bin.

–  Jag blev förstummad över vilket arbete biodlarna lägger ner. Och vi konsumenter bara förväntar oss att vi ska få honung på bordet, säger Kristoffer Thor.

Pratar om fina priser
Årets forskningsprojekt tror han mycket på. Om mjölksyrebakterierna i honungsmagar verkligen kan ersätta viss antibiotika, då kan det enligt Kristoffer Thor bli tal om Nobelpris. 

Är det så att vi vinner där får faktiskt två elever följa med på Nobelprisutdelning

Och Nobelpris kan det faktiskt bli även för Kristoffer Thors elever. Efter att de samlat in allt forskningsmaterialet ska eleverna få göra egna analyser. De två bästa får resa upp till Stockholm och tävla med 21 andra skolor runt om landet som också bidrar i forskningen om mjölksyrebakterier i honungsbinas magar.

– Och är det så att vi vinner där får faktiskt två elever följa med på Nobelprisutdelning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".