Han begraver sin lillebror i morgon

I morgon begravs Muhammed Nahhas på Bredåkra kyrkogård i Kallinge - utan sina föräldras närvaro.
I går nekades de tillfälligt visum till Sverige vid den svenska ambassaden i Ankara.

Muhammed Nahhas, 14 år, drunknade i Persborgsgölen i Ronneby under en badutflykt med kompisarna när han halkade i vattnet från en klippa. Hans storebror Mustafa har kämpat för att resten av familjen som är i Turkiet ska kunna medverka vid begravningen.

In i det sista har han hoppats att hans föräldrar och syskon ska få ett tillfälligt visum för att komma till ceremonin. Men i går grusades hans förhoppningar.

– Min pappa var vid den svenska ambassaden i Ankara med alla papper. Då fick han besked om att han med all säkerhet inte skulle beviljas visum. De uppmande honom att spara sina pengar och åka hem, säger Mustafa Nahhas.

Hem utan visum
Hans pappa följde rådet och åkte hem med sina besparingar som han hade tänkt lägga på visumansökan. Mustafa Nahhas har nu gett upp och har beslutat att hans lillebror ska begravas i morgon på Bredåkra kyrkogård.

– Jag är trött och orkar inte mer, säger han.

Syrien ett hinder
När P4 Blekinge var i kontakt med Utrikesdepartementet i fredags framkom att det finns regler om ömmande fall som gör att ett tillfälligt visum kan utfärdas. Men Mustafa Nahhas berättar att det som satte hinder för hans familj var att de kom från Syrien.

– De sa på ambassaden att när de väl hade kommit till Sverige, så skulle min familj vilja stanna där. Jag försöker inte tänka på detta mer nu. Jag orkar inte mer.

Bedrövliga argument
Advokaten Kristian Larsson som sysslat med utlänningsrätt i många år har uppmärksammat familjens fall via media. Han tycker svenska ambassadens argument är bedrövliga:

– Så om man har varit utsatt för krig i Syrien så ska man inte få begrava sin egen son. Det är så dumt, men tyvärr är det inte första gången jag hört något liknande, säger han.

Vad tycker du att familjen ska göra nu?
– Hade jag varit förälder hade jag bara åkt. Det sista avskedet vill man vara med på. Fast samtidigt ska man ju inte uppmana människor att ta sig in i Sverige illegalt. De kan ju alltid vädja till regeringen. Om man är etablerad i Turkiet och kan visa en flygbiljett med retur, så ska det om det finns humanitära skäl räcka, säger Kristian Larsson.