Bara två Blekingekommuner följer Socialstyrelsens hygienregler

2:37 min

Speciella arbetskläder i äldreomsorgen skulle skydda äldre mot smitta. Men det är bara två av fem kommuner i Blekinge som följer Socialstyrelsens hygienregler.

Äldre människor är mer infektionskänsliga än yngre, återhämtar sig långsammare och riskerar att dö om de drabbas av infektioner. För att inte utsätta dem för onödiga risker skärpte Socialstyrelsen hygienreglerna inom hemtjänsten, på särskilda boenden och på vissa LSS-boenden den 1 januari 2016.

Reglerna säger att personalen ska ha arbetskläder som byts minst en gång varje dag och tvättas så att de inte innehåller smittämnen som bakterier eller virus.

Egna kläder
Men trots att det har passerat ett och ett halvt år sedan reglerna infördes är det bara två av fem kommuner i Blekinge som följer dem. I Karlskrona, Karlshamn och Sölvesborg använder personalen fortfarande egna kläder som de tvättar själva.

– Det är bara att beklaga att det tagit alldeles för lång tid. Vi gör allt för att det ska komma i gång så snabbt som möjligt, säger Annelie Kjellström, chef för omsorgsförvaltningen i Sölvesborg.

Utsätts för risker
I Karlskrona och Karlshamn väntas arbetskläder för personalen bli verklighet under hösten. Företrädare från Socialstyrelsen är bekymrad över att det är så få Blekingekommuner som följer deras regelverk:

– Det är olyckligt och man utsätter människor för onödiga risker. Under tiden kan det ske en smittspridning i den nära patientkontakten, säger Helena Norling Rydin, utredare vid enheten för patientsäkerhet vid Socialstyrelsen.

Smitta vidare
I Olofström har Socialstyrelsens hygienregler följts innan de blev föreskrifter. Där infördes personalkläder i hemtjänst, äldreomsorgen och på LSS-boenden redan för sex år sedan.

– Jag har alltid tyckt att de här frågorna är viktiga. Du ska ju inte sprida något som du har på dina händer eller fingrar till någon annan. Om du inte följer hygienreglerna så kan du ju föra smitta vidare mellan en patient till en annan och det vill vi ju undvika, säger Maud Janzon, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Olofström.