Ryttare på hästar.
Ridskolehästar skämdes av F17-plan så att barn trillade av. Foto: Roland Weihrauch/TT.

F17-plan skrämde hästar så ridskolebarn trillade av

Flygchefen: Vi bad om ursäkt direkt efter
2:20 min

Ett JAS-plan från F17 i Kallinge flög i går utan förvarning över en ridskola i Landskrona mitt under en ridlektion. Hästarna blev så skrämda att flera barn blev avkastade.

Det var en grupp med tio barn i åldrarna tio till 13 år som hade ridlektion utomhus i en paddock vid Viarps kör och ridklubb utanför Landskrona. Plötsligt passerade ett JAS-plan som flögs av en uppvisningspilot som tränade inför ett evenemang senare i augusti.

Planet passerade först hästarna en gång. Sedan vände det om och flög förbi en gång till, vilket skrämde hästarna.

– Hästarna blev jätterädda. Ryttarna var inte helt erfarna, utan ganska gröna så de flesta ramlade av, säger Susanne Johannesson, ridskolechef.

Fångade in hästarna
Ingen av barnen skadades allvarligt vid händelsen och personalen på ridskolan lyckades fånga in hästarna.

Adam Nelson, som är lokal flygchef vid Blekinge flygflottilj, beklagar det inträffade:

– Piloten är så klart ledsen, men han ska inte klandras. Han flög inte för lågt och han hade avdragen gas. Vi gör vad vi kan för ta hänsyn till allmänheten. Jag kan bara beklaga, säger han.

Ingen förvarning
JAS-plan har tillstånd att flyga 50 meter från marken. Men det aktuella planet flög på 300 meter.

– Vi flyger inte på lägre höjd över tätbebyggt område, säger Adam Nelson.

Bad om ursäkt
Försvarsmakten brukar förvarna allmänheten om det ska ske flygningar vid exempelvis uppvisningar. Men i det här fallet skedde ingen förvarning till ridskolan.

– Vi visste inte att det låg en ridskola där. När vi hörde om det inträffade var vi i kontakt med föräldrar till barnen och bad om ursäkt, säger Adam Nelson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".