Äldre i Olofström kan få "kompiskort"

0:27 min

Vänsterpartiet i Olofström vill att äldre ska få ta del av kompiskort för att minska risken för isolering. Framförallt ska detta vara för äldre som bor i särskilt boende.

Förslaget kom från Jennie Johannesson (V). Hon anser att det kompiskort som infördes för ett antal år sedan för yngre personer har varit framgångsrikt. 

– Det finns ingen anledning att göra skillnad på äldre och yngre när det gäller behovet att få komma ut på aktiviteter, skriver hon i motionen. 

Tanken med kompiskortet är att innehavaren ska gå på aktiviteter tillsammans med en släkting, vän eller annan stödperson till kostnaden av ett inträde. 

– Helt enkelt göra det möjligt för folk med funktionshinder att komma ut lättare. Alla mår bra av att komma ut, säger Jennie Johannesson.

Detta för att minska risken för isolering och dels öka möjligheten för att kulturen når fler människor. Samt öka välbefinnandet som kultur- och fritidsaktiviteter kan ge. 

Förslaget ska tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott den 15 augusti. Så småningom tas slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige. Men Jennie Johannesson är hoppfull att det går igenom och kommer finnas på plats i höst.

– Det har gått igenom socialnämnden så då brukar man inte gå emot deras beslut. Jag tror ingen (parti) har något motstånd mot detta.