Målade naglar förbjuds i äldreomsorgen i Olofström

3:02 min

Personalen som jobbar med äldre i Olofström får inte använda nagellack. Sjuksköterskan Maud Janzon har köpt in aceton och bomull till kommunens alla arbetsplatser.

Personal som jobbar inom vård och omsorg ska följa basala hygienrutiner för att inte sprida smitta. Förutom att händerna ska spritas med handsprit både före och efter användandet av handskar ska fingrarna vara fria från ringar. Dessutom ska naglarna vara korta och omålade.

Följer inte reglerna
Långa naglar med nagellack kan innehålla miljontals mikroorganismer som kan smitta vårdtagarna och göra dem sjuka. Men trots de tydliga reglerna är det inte all personal som följer dem, utan jobbar med målade naglar.

Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Maud Janzon i Olofström har tröttnat på detta.

– Jag kommer att köpa in aceton och bomull till varje boende och hemtjänstgrupperna så att personalen kan trycka på varandra att ta bort nagellack, säger hon.

Inte kränkande
Finns det inte risk att detta är integritetskränkande och att man trampar någon på tårna?

– Nej, när personal börjar jobba hos oss så får man ett introduktionsmaterial. Där finns de här basala hygienrutinerna med.

– Där står det klart och tydligt vad som gäller med kortarmade arbetskläder, inget nagellack och inga konstgjorda naglar, säger Maud Janzon.

Basala hygienrutiner

  • Ringar, armband eller armbandsur ska inte användas
  • Naglarna ska vara korta. Konstgjorda naglar eller nagellack ska inte användas
  • På händer och underarmar ska bandage, stödskenor eller motsvarande inte användas
  • Mjukgörande kräm används i samband med raster eller efter arbetsdagens slut för att förebygga torra och nariga händer

Källa: Vårdhandboken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.