Besöksrekord på Marinmuseum

1:54 min

Marinmuseum i Karlskrona är ovanligt populärt i år. Halvbra väder i sommar har gjort att juli nått nya höjder av besökare.

Förra året var ett rekordår med 287 000 besökare under hela året. Så här långt verkar det gå ännu bättre än i fjol.

I juli slog Marinmuseet månadsrekord med drygt 68 000 besökare och även dagsrekordet har skrivits om till 3 700 besökare.

– Vi är väl uppe i 170 000 besökare sedan januari. Det är väldigt skojigt, säger Ingrid Hall Roth, museichef.

Hon tillägger att vädret mest påverkar under högsäsong, visst har det betydelse men det är inte den enda orsaken till ökningen.

– Marinmuseum är ju regionens största attraktion, och alla som kommer till Karlskrona vill ju hit. Vi ser att turismen ökar i dag, säger hon.

Kring 800 fler besökare under juli i år till skillnad från förra året men museet kanske börjar närma sig sin gräns för hur många som kan komma och titta på utställningarna.

– Någonstans finns det en smärtgräns för vad vi kan ha i museet, på sommaren är det till exempel max två hundra i ubåtshallen. Så då får man komma in när någon annan går ut.

Men är smärtgränsen nådd ännu då?

– Oh nej det är den inte, så är det inte. På vinterhalvåret kan vi ta emot hur många som helst.

Att museet från i fjol har gratis inträde kan har påverkat något men Ingrid Hall Roth menar på att det är många besökare som inte är medvetna om detta. 

– Det är jättekul att vi har ett så fint museum här, jättekul att ha på nära håll, säger Helen Gustafsson, besökare.