Kvinnoklubb för att stoppa ensamhet

1:44 min

Kvinnor från andra kulturer som kommer till Sverige kan känna utanförskap. För att skapa ett mer integrerat samhälle startade Fatma Almassri från Karlskrona Kvinnotalkklubben.

Fatma Almassri, 29 år, kom till Sverige från Palestina för drygt fem år sedan. Hon flyttade hit för att förenas med den man som hon blev kär i när hon studerade i Gaza. Men livet i Sverige blev till en början ensamt.

– Jag var mammaledig och kände mig utanför. Därför brinner jag nu för att kvinnor med olika bakgrund ska kunna träffas. Skapa ett integrerat samhälle på riktigt, säger hon.

Sex olika nationaliteter
Fatma Almassri som jobbar som projektkoordinator på Integrationscentrum i Karlskrona startade en Kvinnotalkklubb. Här träffas kvinnor från olika kulturer en gång i månaden och pratar om allt från bröllop till integration.

Hittills har klubben träffats två gånger och vid den senaste träffen så kom 20 personer från Syrien, Palestina, Iran, Sverige, Sydamerika och Indien. Ingrid Ekman, 70 år, är pensionerad lärare och egenföretagare:

Etablerade kretsar
– Det är en väldigt massa människor här som känner sig utanför. Jag tycker det är hemskt. Mest hemskt är det att jag inte tänkt på detta tidigare. Vi umgås i våra etablerade kretsar och reflekterar inte över att det finns en massa andra som man inte tänker på, säger hon.

Kvinnotalkklubben anordnas i form av en studiecirkel i samarbete mellan Integrationscentrum och NBV i Karlskrona.