Högt tryck på förskolor i Olofström

1:37 min

Olofström upplever just nu en av sina största uppgångar i antal barn till förskolor på många år. Kommunen måste nu investera miljoner på nya avdelningar.

Olofströms kommun kommer till kommande läsår ha fler barn på förskolan än de har haft under hela 2000-talet. Från att ha haft 490 stycken 2013, har antalet barn ökat extremt. Nästa år förväntas det vara över 700 barn som ska få platser.

– Nu de senaste åren, egentligen sedan 2014, så har vi ökat markant. Vi är uppe i 36 avdelningar i dag och vi räknar med att behöva närmare 40 stycken 2018, säger Katarina Sandström, förskolechef i Olofström.

Kostar 15 miljoner kronor
Kommunen arbetar med att få fyra nya förskoleavdelningar på plats inom kort. En avdelning är drygt 18 barn. Men i Jämshög blir lösningen moduler, såsom det redan är i Kyrkhult.

– Det vi lägger just nu, det vi har i "pipeline" kostar ungefär 15 miljoner, säger Anders Emgård, samhällsbyggnadschef. 

Anders Emgård öppnar också för att arbetet med fler avdelningar kommer fortsätta även nästa år.

– Vi kommer ta en dialog med verksamheten där och titta på var behoven finns i så fall.

"Det måste satsas på det här"
Just nu berättar tjänstemännen att de har situationen under kontroll. Orsaken till den extrema ökning är främst kommunens egna satsningar på att vara en attraktiv bygd. Samt de nyanlända som bosatt sig i kommunen. 

– Vi planerar för flera barn, närmare 700 i mars 2018. Vi hanterar det genom att successivt öppna fler avdelningar. Det är kloka beslut av politikerna att det måste satsa på det här, säger Katarina Sandström. 

Svårigheten: Hitta personal
Kring finanskrisen 2008 hade Olofström en uppåtgående kurva som sedan dalade, som mest var då 531 barn inskrivna på förskola. 

Beräkningen är att det i mars nästa år kommer finnas 710 barn. Samtidigt ökar mängden tid som barn spenderar på förskolan. De senaste åren har detta ökat med drygt fyra timmar per vecka. 

Det stora problemet inför framtiden är att hitta personal. Olofström söker i närliggande kommuner och arbetar intensivt för att lyckas

– En utmaning är såklart att rekrytera personal men det jobbar vi med och hittills har det fungerat bra, säger Katarina Sandström.