Emma Igelström räddade mans liv under Cykelvasan

1:13 min

Det var under lördagens cykellopp som den före detta elitsimmaren Emma Igelström från Karlshamn hamnade mitt i dramatiken.

– Vi kom i en nedförsbacke och efter den så kommer det en nittiograders sväng. Precis framför mig cyklar en man som helt missar svängen och fortsätter rakt fram. Han flyger över styret och landar med huvudet rakt i ett stenröse. 

Hinner inte tänka
Emma lyckas ta sig åt sidan ur ledet, kastar cykeln och kommer fram till mannen för att upptäcka att han inte andas.

– Jag hinner inte tänka och känner bara att jag måste göra allt för att få honom att överleva. Jag skriker på hjälp och påbörjar hjärt- och lungräddning. Det var många som bara cyklade förbi, trots att jag skrek.

Till slut stannar en cyklist för att hjälpa, som också är läkare. Han tar över och instruerar Emma fram till vårdpersonal är på plats.

– Jag är såklart tagen men börjar ändå cykla vidare tillsammans med läkaren som hjälpt mig och kände då att jag ville slutföra loppet. 

En otrolig lättnad
Väl i mål försöker Emma få kontakt med sjukvården för att få reda på hur det gått och lyckas lämna ett meddelande som kommer fram till mannen.

– Han ringde faktiskt upp själv igår. Han är väldigt skadad men kommer kunna komma tillbaka som normalt. Det var en otrolig lättnad, säger Emma Igelström.