Mats Olsson, vd Karlshamns hamn.
1 av 2
Mats Olsson, vd Karlshamns hamn. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Rör till gasledningen Nordstream 2 i Karlshamns hamn.
2 av 2
Rör till gasledningen Nordstream 2 i Karlshamns hamn. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio

Ryska rören ger 60 jobb i Karlshamn

"Vi kommer att jobba 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan"
4:01 min

Om två månader kommer de ryska rören till Karlshamn. Och i hamnen där där de ska lagras pågår förberedelserna för fullt.

Det är på ett stenbeklätt lagringsområde mellan kajerna och kombiterminalen i Karlshamns hamn som de sedan i vintras riksbekanta ryska rören ska förvaras.

Då stormade det rejält kring gasledningen Nord Stream 2 och lagringen av rören som försvarsmakten kallade ett hot mot rikets säkerhet.

Ny kran
Sedan dess har hamnen bland annat köpt in en ny kran och förberett det stora lagringsområdet. Och två månader innan de första ryska rören kommer till Karlshamn är det bara en hjullastare som stör lugnet när hamnens vd Mats Olsson berättar hur lossningen kommer att gå till.

– Det kommer att komma in båtar med omkring hundra rör som vi kommer att lossa och lägga på en dragare och transportera till det här området, säger han, säger han.

Prototyp
Desto mer aktivitet blir det på lagringsområdet där Mats Olsson nu hunnit fram till en prototyp av de ryska rören.

Som mest kommer ett sextiotal kran- och maskinförare att arbeta med att lasta och lossa de 50 000 rören som ska ligga i Karlshamn i upp till ett år innan de hamnar på Östersjöns botten.

Avgörande betydelse
Och enligt Mats Olsson har affären en avgörande betydelse för den kommunägda hamnen.

– Vi har fått hjälp att ställa i ordning det här området och att göra investeringar som vi har nytta av framöver, säger han.

Runt 100 miljoner
Men hur stora intäkter de ryska rören kommer att ge vill han dock inte säga.

– Jag väljer att hålla mig till den siffran som nämnts tidigare nämligen att affären har en omsättning på runt 100 miljoner kronor, säger Mats Olsson.

Det här är Nord Stream 2

En karta som visar hur Nord Stream 2 ska gå.

Nord Stream 2
En nära 100 mil lång gasledning som ska gå längs med Östersjöns botten mellan Tyskland och Ryssland. Gasledningen ska bestå av två rör som levererar gas från gasfältet Juzjno-Russkoje. Sedan innan finns en första gasledning, Nord Stream, som också består av två rör. Nord Stream 2 planeras tas i bruk 2019.  

Rysslands roll
Nord Stream 2 ägs av en sammanslutning av företag, där den ryska statliga gasproducenten Gazprom är huvudägare. Holländska Wasco Coatings är en av delägarna, och det är med dem som Karlshamns hamn gör affären. Wasco står för logistiken och läggningen av rören.   

Karlshamns roll
Den 31 januari i år tog Karlshamns kommunstyrelse beslut om att de rör som behövs för att bygga Nord Stream 2 får lagras i Karlshamns hamn. Det är personal som redan arbetar i hamnen som kommer att sköta lastnings- och lagringsarbetet, under ledning av Wascos personal. Affären beräknas ge runt 30 arbetstillfällen över tre år och vara värt 100 miljoner kronor. Avtalet har ännu inte skrivits på.

Tillverkningen av rören
De tillverkas i Tyska Mulheim och förses med ett yttre betonglager som är tillverkat av holländska Wasco.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".