Semesterhjärnan - så funkar det

2:37 min

Många gör sina första jobbveckor efter semestern just nu. Men vad händer egentligen med hjärnan när det går från vila till arbete på kort tid?

Torbjörn Åkerstedt, Senior Professor vid Karolinska institutet berättar varför kan det kännas som om hjärnan inte har ställt om och vi känner oss glömska och disträ första perioden tillbaka på jobbet.

– Omväxlingen från en längre period av att hjärnan får göra lite vad den vill till att den måste börja utföra arbete igen innebär en ansträngning och den tycker att det är lite jobbigt att börja fokusera igen, säger han. 

Uttröttande
Torbjörn Åkerstedt förklarar att det går mycket energi för hjärnan att börja fokusera på arbetsuppgifter efter en period av vila då den fått göra lite vad den vill. Detta kan göra att många upplever dagarna efter semestern som ansträngande och uttröttande. 

Ljus in i hjärnan
Ett tips som kan gör att det är lättare att komma igång är att få in mycket ljus i ögonen då det påverkar hjärnan på ett positivt sätt på morgonen. 

– Man ska exponera sig för rejält ljus på morgonen det är viktigt att man inte ligger bakom neddragna rullgardiner utan ser till att få in ljus genom ögonen och in i hjärnan, säger Torbjörn. 

Om det är möjligt att ha flextider i verksamheten kan det också hjälpa i övergången från semester till arbete menar Torbjörn Åkerstedt.