Bostadsminister Peter Eriksson.
Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio

Bostadsministern: Kommunen kan starta hyresförmedling

"Stöd folk som hyr ut rum"
3:28 min

Enligt studentkåren är det tuffare än någonsin för studenter i Blekinge att få bostad.

I dag har vi berättat om att studenter kan tvingas bo i gympasalen på gamla Lyckebyskolan i brist på andra bostäder. Studentkårens ordförande Albin Nilsson på BTH upplever att det i år är tuffare än någonsin med boendesituationen för studenter.

"Bedrövligt"
Bostadsminister Peter Ericsson tycker att det hela är bedrövligt. 

– Problemet är ju inte nytt och jag tycker synd om alla studenter som hamnar i den här situationen. 

Men samtidigt är han hoppfull inför framtiden. 

– Nu bygger vi ju faktiskt fler studentbostäder. Dubbelt så många som förra året, säger han.

Men det hjälper ju inte dem som kanske får bo i en gympasal nu?

– Nej, det tar ju tid att bygga bostäder. Det är inte rimligt att det är såhär, men en lösning kan ju vara att hyra in sig hos någon som har ett extra rum. Kanske kommunerna kunde uppmuntra villaägare att göra det, se till att starta en förmedling eller liknande.  

Har gjort det
Men enligt Liliann Bjerström, utvecklingsstrateg på kommunen, så är det just det här proaktiva arbetet som man satsat stenhårt på inför terminsstarten.

– Tillsammans med Karlskronahem och kåren har vi annonserat i både tidningar och sociala medier för att be Karlskronaborna om hjälp. Och det har gett resultat, det är många som vill hyra ut. Vi har inte startat någon regelrätt förmedling, men gör verkligen allt för att underlätta i kontakten och de praktiska frågorna, säger hon.

Sista nödlösning
Gympasalen är enligt Liliann Bjerström endast en absolut sista nödlösning ifall det trots allt står en stundet här de kommande veckorna som inte lyckats få tag på någonting.

– Vi vill ge även dem tak över huvudet. det kan bli en eller det kan bli femton, vi vet inte, säger hon.   

Hur länge kan man bo i en gympasal? 

– Vi kommer inte att ha någon tidsgräns, men förhoppningsvis blir det ju bara tal om väldigt korta perioder tills de hittar något annat. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".