En bild på Rolf Engström som vill att Sölvesborgs kommun inför medborgarförslag.
Rolf Engström ger inte upp kampen om att Sölvesborgs kommun ska införa medborgarförslag. Foto: Marita Kangestad

Har kämpat i åtta år för att invånarna ska få bestämma

Viljan finns inte
3:33 min

Invånare i alla Blekingekommuner utom i Sölvesborg kan lämna medborgarförslag. I åtta år har Rolf Engström kämpat för att boende där ska ha samma möjlighet.

Medborgarförslag är ett sätt för invånare som är folkbokförda i en kommun att väcka talan i kommunfullmäktige. Enligt kommunallagen är politikerna skyldiga att ta upp ett medborgarförslag för beslut och det är inte ovanligt att politikerna röstar för medborgarnas idéer.

Sölvesborg är den enda kommun i Blekinge som inte infört möjligheten för medborgarna. Däremot är invånarna välkomna att lämna synpunkter och förslag på förändringar i kommunen, men det är inget som behandlas politiskt. Med andra ord är det fritt för medborgarna att tycka, men inte att bestämma.

Påverka politikerna
Den pensionerade militären Rolf Engström har i åtta år skrivit och skrivit till Sölvesborgs kommunledningen och föreslagit att medborgarförslag ska införas.

– Jag tycker det är viktigt att den enskilde personen har möjlighet att påverka den politiska agendan. Men min personliga uppfattning är att det inte finns viljan att genomföra det här, säger han.

Andra former av dialog
I februari förra året skrev kommunalrådet Heléne Björklund (S) till honom att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet hade en gemensam ambition att införa medborgarförslag i kommunen under mandatperioden 2015-2018. Men ännu har ingenting hänt.

Kommunchefen Lars Ericsson har uppdraget att ta fram ett förslag till politikerna. Samtidigt har han uppdraget att lägga fram ett förslag om hur dialogen mellan medborgarna ska förbättras.

– Jag vill inte föregripa det här arbetet. Det kan ju finnas andra former av medborgardialog som vi tycker är viktigare att prioritera. Den digitala utvecklingen inte minst är intressant där många kommuner använder exempelvis e-förslag, säger Lars Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".