En porträttbild på Annicka Engblom (M).
1 av 2
Annicka Engblom (M) är riksdagsledamot som sitter i försvarsutskottet. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Peter Jeppsson (S) ledamot i försvarsutskottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
2 av 2
Peter Jeppsson (S) ledamot i försvarsutskottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Länets riksdagspolitiker om nya försvarspengarna: Viktigt tillskott

"Omvärldsläget bli inte bättre"
0:29 min

Regeringen är överens med Moderaterna och Centerpartiet om att utöka försvarsekonomin med 8,1 miljarder kronor på tre år.

Det beskedet gavs under en presskonferens idag. Årligen betyder det här 2,7 miljarder kronor om året fram till 2020, där 6,8 miljarder går till det militära försvaret och 1,3 miljarder till det civila försvaret.

Några saker som pengarna ska gå till är

  • förbandsverksamhet
  • övningsverksamhet
  • fler antal platser på officersutbildningen
  • fler sjömän och tjänstgörande soldater

Bra med överenskommelse
Annicka Engblom, moderat riksdagsledamot från Rödeby som också sitter i försvarsutskottet tycker att det är bra att man har nått en uppgörelse.

– Det här är nödvändiga ökningar i försvarsbudgeten. Omvärldsläget med vår aggressiva granne i öst blir inte bättre, säger hon.

Vad har hänt om tre år, så långt som den här budgeten sträcker sig? 

– Då hoppas jag att försvaret är mer omfattande, att vi har fler fartyg och större flygvapen, samt större personalresurser. Sen hoppas jag att du och jag, som medborgare, är bättre rustade inför en eventuell kris.

"Bättre beredskap"
Peter Jeppsson (S) riksdagsledamot från Sölvesborg, tycker också att det är positivt att regeringen tillsammans med M och C kommit i mål med en överenskommelse.

– Det blir ett starkt tillskott, även om det alltid behövs mer. Det ger ett kraftigt ökat antal övningar och bättre beredskap, säger han.

Vad betyder detta för Blekinge?

– Högre beredskap. Vi har ju skarpa förband och marinens fartyg, samt F17, som alla kräver en ökad verksamhet. Det går inte nog att tala om hur viktigt det här tillskottet ser ut.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".