En blå ortsskylt där det står Rödeby
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Kommunen missade att Mogården redan var uthyrt

Nedlagda äldreboendet Mogården är inte längre aktuellt som studentboende. Kommunen missade att lokalen redan var uthyrd till en annan hyresgäst.

När de 40 platserna i Lyckebyskolans gymnastiksal snabbt fylldes insåg kommunens tjänstemän att det behövdes fler nödlösningar. I morse meddelades att kommunen utredde om Mogården kunde öppnas för hemlösa högskolestudenter.

– När det blev ett så enormt tryck på de väldigt tillfälliga platserna i Lyckebyskolan säger det oss att detta är ett eskalerande problem, säger Lilian Bjerström Lidén, utvecklingsstrateg vid kommunledningsförvaltningen i Karlskrona.

Några timmar senare är inte Mogården längre något alternativ för studenterna. En miss i kommunikationen mellan förvaltningarna medförde att det helt enkelt missades att det gamla äldreboendet redan var uthyrt.

– Den här kunskapen har inte delats mellan förvaltningarna. Det känns ju lite så där när vi kände att detta kunde varit en alternativ lösning. Vi är inte tillbaka på ruta ett ska jag säga, men vi får titta brett igen, säger Lilian Bjerström Lidén.

Bussar till tåget
Som P4 Blekinge redan under gårdagen berättade så för studentkåren vid Blekinge tekniska högskola även samtal med fastighetsägare i Fur. Företaget som tidigare bedrev flyktingboende i bygden erbjuder studenterna att bo kollektivt på den nedlagda anläggningen.

Nu tittar även kommunens tjänstemän på om det går att hjälpa till med anslutningsbussar från Fur ner till tågstationen i Holmsjö.

– Ett boende i Fur kräver ju att man kommer i väg till tåget och kan åka in till Bergåsa och sticka upp till högskolan. Vi tittar på om vi kan hjälpa till med detta, säger Lilian Bjerström Lidén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".