Webbkameran på Bryggareberget vinklas om

0:30 min

Webbkameran som sitter på vattentornet på Bryggareberget som tidigare visat inloppet till Karlskrona vinklas om. Orsaken är att besökarna kunnat följa försvarsmaktens aktiviteter på sjön.

Karlskrona kommun har sedan 2009 haft en webbkamera på vattentornet på Bryggareberget för att visa upp en vacker vy av stan för turister.

Men samtidigt har vem som helst i världen kunnat titta på när stridsfartyg och ubåtar passerar i inloppet till Karlskrona.

Försvarsanalytiker reagerar
Enligt BLT har detta fått bland andra brittiska försvarsanalytikern HI Sutton att reagera.

– Man kan analysera rutter, mönster och förändringar i beredskap. Om man studerar webbkameran en längre tid kan man också se vilka fartyg som är aktiva och dra slutsatser om styrkor och svagheter inom försvaret, säger han till tidningen.

Riktar om kameran
Försvarsmakten har också haft synpunkter på webbkameran och i dag satt företrädare från Marinbasen och kommunens turistchef Terje Pedersen i möte. Följden blir att kameran på Bryggareberget nu riktas om.

– Syftet med det är att inte visa känsliga delar. Vi riktar om den så att man i stället ser åt Dragsö och Långö, säger Terje Pedersen.

Varför tänkte ni inte på det när ni satte upp kameran?

– Den har suttit där sedan 2009 och jag kan inte riktigt sådant, men det var ett annat säkerhetsläge då, säger Terje Pedersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista