En man i polisuniform sitter på ett kontor. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Anders Knutsson, lokalpolisområdeschef i Karlshamn. Foto: Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Gränskontrollerna raderar ut polisens förstärkning

"Blev ett par fler än vi hade hoppats på"
1:40 min

Under sommaren har 16 nyutbildade poliser anställts i Blekinges två lokalpolisområden. Men till hösten kommer 12 av dem att arbeta i Malmö där de ska utföra gränskontroller vid Öresundsbron.

Anders Knutsson, som är lokalpolisområdeschef i Karlshamn, tror att det främst kommer att påverka den brottsförebyggande verksamheten.

Och han hade hoppats få behålla åtminstone några fler av de nyanställda poliserna.

– Det är ofta nyutbildade poliser som kommenderas till den här typen av uppdrag och eftersom vi nyligen fick en ganska stor tilldelning av nya poliser så var det väntat att vi skulle råka ut för ett stort tapp. Men vi hade hoppats få behålla åtminstone några fler poliser, säger han 

Flera ska vara borta
Av de 12 nyutbildade poliserna som skickas till Malmö kommer tre från lokalpolisområde Karlskrona och nio från lokalpolisområde Karlshamn. Från Karlskrona har dessutom tre utredare kommenderats till Skåne där de ska arbeta med gängrelaterad brottslighet.

Sammanlagt kommer alltså 15 poliser att vara borta från länet under hösten.

– Eftersom den ingripande verksamheten måste vara igång så blir det den brottsförebyggande verksamheten som får ta smällen.  

– Det kan handla om samverkan med kommuner och skolor och tips som vi inte ha tid att följa upp. Dessutom kan det bli svårt att hinna med riktade insatser mot exempelvis trafikbrott och narkotikabrott, säger Anders Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".